Parkinson'a pil
60 yaş ve üzerindeki kişilerde sık görülen parkinson hastalığı yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyor. Başta titreme, hareket yavaşlığı, denge ve davranış değişiklikleri ile kendini gösteren hastalık, sinir hücresi erken ölümü ile ortaya çıkıyor.
Uzmanlar, ilaçları ile eski faydalanımı kaybeden, ilaç yan etkileri ile sorunları olan hastalar cerrahi tedaviye (beyin pili) aday olduğunu belirterek, “Beyin pili sayesinde parkinson hastalığının neden olduğu yaşam kalitesi kaybı telafi edilebiliyor” dediler.
Parkinson ve Hareket Hastalıkları Polikliniği Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal, parkinsonun nedeninin tam bilinmediğini anımsatarak “Genetik yatkınlığı olan bireylerde bazı toksik maddelere maruz kalmayla ortaya çıktığı düşünülüyor” dedi.
Parkinson hastalığı ve tedavisi üzerinde çok sayıda araştırma yapıldığını belirten Günal, “Özellikle hastalık ilerledikçe mevcut ilaç tedavisi ile zorlanılmakta; bu aşamada son yıllarda farklı tedavi alternatifleri hastalara uygulanmaktadır. Bu tedaviler içinde derin beyin stimülasyonu (beyin pili) yöntemi hasta memnuniyeti en yüksek olan tedavi yöntemidir” diye konuştu.
Hastanın belirlenen beyin bölgelerine yerleştirilen özel elektrotlar ile beyin hareket merkezinin çalışmasının kontrol edildiğini kaydeden Günal, beyin pilinin takılabilmesi için öncelikle hastanın cerrahi tedaviye uygun olup olmadığının nöroloji uzmanı tarafından belirlendiğini anlattı.
Parkinson hastalığı ilaçları ile eski faydalanımını kaydeden ve ilaç yan etkileri ile sorunları olan hastalara beyin pili takılabileceğini kaydeden Günal, özetle şunları söyledi: “İlk pil ayarları yapıldıktan sonra hasta 3-6 ay aralarla pil ayarlarını kontrol ettirmek için nöroloji uzmanı ile görüşmektedir. Beyin pili tedavisi sonrasında hastaların yaşam kalitesi belirgin yükselmekte ve parkinson için kullandıkları ilaç sayısı çok azaldığı için bu ilaçlara bağlı yan etkiler kaybolmaktadır.
İlaçları ile eski faydalanımı kaybeden, ilaç yan etkileri ile sorunları olan hastalar cerrahi tedaviye (beyin pili) aday hastalardır. Hastanın yaşının 75 ve üzeri olması cerrahi sırasında elektrota bağlı kanama ve diğer komplikasyonlar için risk teşkil eder.
Kontrolsüz diyabet, kontrolsüz yüksek tansiyon ve ağır kalp hastalıkları olan hastalar ile orta ve ağır şiddette hafıza problemleri yaşayan hastalar cerrahi için uygun değildir.”
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Salim ve Enes'in sildiği mesajlar ortaya çıktı
- Başkan Özarslan’dan açıklama