Kalp hastası olan ve uykusuzluk çekenler çare bu meyvede
“Vişne, belirgin ekşi tadı ve yakut kırmızısı rengi veren doğal bir bileşik olan antosiyanini içerir. Bir çeşit flavonoid olan bu fitokimyasalın sağlık için oldukça önemli faydaları mevcuttur” diyen Kandıralı “Yapılan çalışmalar vişne suyunun uyku süresi ve kalitesini iyileştirmede, uykusuzluğun şiddetini azaltmada ve genel uyku verimliliğini arttırmada etkili olduğunu bulmuştur.
Uykusuzluk sorunu çeken yaşlı bireylerde yapılan bir çalışmada; 2 hafta boyunca günde 2 kez içilen vişne suyunun uyku süresini yaklaşık 90 dakika kadar uzattığının görüldüğünü dile getiren Diyetisyen Şebnem Kandıralı, “Uyku kalitesini arttırır: Bir çalışmada; 7 gün boyunca günde 2 bardak vişne suyu konsantresi tüketenler 40 dk daha fazla uyuyabilmiş ve uyku verimliliğinde \% 6 artış gözlenmiştir.
Çalışmalar vişne suyunun hem uzun mesafe koşularda hem de yoğun vücut geliştirme antremanlarında kas zayıflığı ve ağrılarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Daha hızlı iyileşme sağlar: Yapılan bir çalışmada; erkek bisikletçilerin 3 gün sürecek yarış öncesi 7 gün boyunca günde 2 kez vişne suyu içtiklerinde daha az oksidatif strese ( \%30 daha az ) ve inflamasyona maruz kaldığı gözlenmiştir.
Daha az kas hasarı ile sonuçlanır: Yapılan bir çalışmada ; tüketilen vişne suyu vücut geliştirme egzersizlerinden sonra 4 gün boyunca kas harabiyeti ve kuvvet kaybı \% 4 seviyelerinde seyretmiştir. Vişne suyu tüketmeyenlerde bu oran \%22’ ye kadar çıkabilmektedir. Çalışmalardan önce ortalama 300 ml vişne suyu içilebilir. Çoğu çalışma 240-360 ml arası günlük vişne suyu önermektedir.
Çalışmalar artirit ve guta bağlı inflamasyonları azalmada etkili olduğunu göstermektedir.
Bir çalışmada ; 4 hafta boyunca günde 1 bardak \%100 vişne suyu kanda daha düşük ürik asit seviyesi ile ilişkilendirilmiştir. Ürik asit hem inflamasyon hem de kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür.
Bir çalışmada ; Gutlu hastalar 2 gün boyunca vişne tükettiklerinde gut ataklarında \% 35 azalma gözlenmiştir. Ürik asit düşürücü bir ilaçla birlite tüketildiklerinde ise gut atakları \%75 daha az görülmüştür.
Bir çalışmada ; 21 gün boyunca günde 2 kez 315 ml vişne suyu tüketimi inflamasyonun serum göstergelerinde belirgin bir düşüş göstermiştir. Bunun sonucunda osteoartiritli hastalarda vişne suyunun etkili bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülmektedir.
Bir çalışmada; Yüksek oranda antosiyanin alımı ( daha çok mor ve koyu kırmızı sebze ve meyvelerde bulunur) genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltmıştır.
Bir çalışmada ; Vişne vücutta reçete edilen ilaçlara benzer hareket ediyor ve metabolik sendromlu hastalarda yağ ve şekeri düzenliyor.
Kanda yüksek trigliserid kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Bir çalışmada; Günde 1 bardak vişne suyu trigliseridleri \%17 oranında düşürme etkisine sahiptir.
Bilim adamları kiraz tozu verilen farelerde \%26 daha düşük kolesterol seviyesi olduğunu ve iyileşmiş kardiyovasküler sağlıktan ötürü daha erken ölüm riskinde \%65 azalma olduğunu saptamışlardır.
Güne bir bardak vişne suyu ile başlanabilir veya sabah kahvaltısında yulaf ezmesine ceviz ve kuru vişne konabilir.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da hissedilen deprem!
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- Salonu terk ettiler!
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!
- 'Bunu da yaptınız, yazıklar olsun!'
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Türkiye bağlantıları dikkat çekti!
- Özlem Gürses'e ev hapsi!