Emekçinin gözü hükümette!

Üç konfederasyondan yapılan ortak açıklamanın ardından hükümetin talepleri yerine getirmek için ne gibi adımlar atacağı beklenecek.

Emekçinin gözü hükümette!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.07.2024 - 04:00

Üç işçi konfederasyonu önceki gün asgari ücrette artış başta olmak üzere 10 başlık halinde hükümetten taleplerini açıklamıştı. Alınan bilgiye göre, şimdi hükümetin bu taleplere ne yanıt vereceği beklenecek. Üç konfederasyondan yöneticilerin katılımı ile oluşturulan ortak komisyonda, talepler karşılık bulmazsa bölgesel ve merkezi mitinglerle demokratik hakların kullanılması, taleplerin dile getirilmesi konuşulmuştu. Birlikteliğin açıklama ile sınırlı kalmaması değerlendirilmişti. Ortak açıklamanın ardından hükümetin bu talepleri yerine getirmek için ne gibi adımlar atacağı izlenecek. Makul bir süre beklenecek. Ancak hükümetten bir adım gelmezse yeniden bir araya gelinecek. Nasıl bir yol izleneceği konusunda takvim belirlenecek. Oluşturulan komisyonun önümüzdeki hafta yeniden bir araya gelebileceği belirtiliyor. Hükümetin hiçbir adım atmaması halinde önce bölgelerde sonra Ankara’da açıklamalar yapılması gündemde. Sendikalarda, bunun için de uzun bir bekleme süresi olmaması gerektiği yorumları yapılıyor. Bu süreçte konfederasyonların hükümetle görüşmesi de gündemde olacak. İlgili bakanlarla görüşülüp, talepler doğrudan da iletilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir görüşme olabileceği, bunun için Erdoğan’ın ABD’den dönüşünün bekleneceği belirtiliyor. Nasıl bir yol haritası izleneceği konusunda 3 konfederasyon kendi yönetim, danışma kurullarında da değerlendirme yapacak.   

İşçi konfederasyonlarının tepkilerinin önemli bir nedeni de hükümetin 19 kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) ile ilgili hazırlıkları. KİT’lerde kamu işçileri çalışıyor. Bu işçilerin büyük bir bölümü de sendikalı. Sendikalar, KİT’lerdeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) örgütlü bulunan Genel Maden-İş Sendikası günlerdir açıklamalar yapıyor. KİT’lerdeki işçilerin büyük bir bölümü Türk-İş’e bağlı sendikalara üye bulunuyor. Türk-İş’te KİT’lere yönelik gelişmeler yakından izleniyor. Türk-İş, KİT’lere yönelik olası bir özelleştirme, kapatma girişimine karşı sert tepki gösteriyor. Bu arada iktidarın “tasarruf paketiyle” KİT’lerde servisler kaldırılıyor. Tasarrufun önce “emekçiden” başlatılması sendikalarda tepkiyle karşılanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler