'Gerici modeli yırtıp atacağız'

Eğitimcilerin büyük tepkisini alan ve Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Teklifi, önceki gün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

'Gerici modeli yırtıp atacağız'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.07.2024 - 04:00

Teklife karşı çıkan eğitim sendikaları Meclis parkında oturma eylemi başlattı.Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay sendika üyeleriyle birlikte; Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali ile sendikaların üyelerini ziyaret etti. Özbay ve Irmak daha sonra parkın içinde oluşturdukları nöbet alanlarında ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Sendikalar, teklifin komisyonda görüşülmeye devam edileceği süre boyunca eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. 

'5 DAKİKADA BİTİRMEMİZ İSTENDİ'

ÖMK'nin öğretmenler için yeni bir kazanım barındırmadığını belirten Özbay, "Saat 14.00'te başlayan komisyonda sendikalara söz hakkı saat 22.30'da anca geldi. Hayatı boyunca öğretmenler odası görmemiş kişileri dinlemek zorunda kaldık. Bize sıra geldiğinde Mahmut Özer (AKP'li komisyon başkanı) sözümüzü 5 dakikada bitirmemizi istedi" dedi. Özer'e seslenen Özbay, "Teklif, 19 sayfa, 39 maddeden oluşuyor. Sizin zamanınızda 3 sayfaydı. 1 sayfasını öğretmenlere ayırdınız. Şimdi sanmayın ki; 39 maddeye çıkınca öğretmenlere bir hak var. Yeni bir kazanım var. Bu 19 sayfanın yarısı disiplin cezaları, yarısı Milli Eğitim Akademisi..." diye konuştu.

‘ÇEDES’İ UYGULATMAK’

ÖMK’de öğretmene şiddet konusuna yeterince yer verilmediğine değinen Özbay, “Yusuf Tekin, öğretmenlik mesleğine her sözüyle, her eylemiyle zarar vermektedir. Bu siyasi iktidar öğretmeni mesleki olarak itibarsızlaştırmıştır. Öğretmenin mesleki hakkını yok saymıştır. Öğretmenin, özgür ve iradeli insanlar yetiştirme iradesini gasp etmek istemektedir. Bu meslek kanunu, tarikat ve cemaatlerle yapılan ÇEDES ve benzeri protokolleri uygulatmak, disiplin hükümleri ile öğretmenleri tehdit etmek için yapılıyor” dedi.

'TAHAMMÜLÜNÜZ VARSA BUYURUN'

Özbay sözlerine şöyle devam etti: "Genel kurulda yalnızca el kaldırıp, indirip bu kanunu geçireceklerse bu Meclis'in ruhu kalmamıştır demektir. Buna el kaldır, indirden öteye geçemeyecek vekillerin aldığı maaş, asıl kamuda israftır. Bu meslek kanunu imzalayanlar. Gelin soralım öğretmenlere... Bir tane öğretmen bunun kazanım olduğunu kabul edecek mi? Eğer gerçekleri duymaya tahammülünüz varsa buyurun. Eğitim-İş öğretmenler odasını kurmuştur. Dersimiz cumhuriyet, konumuz Atatürk devrimleri... Öğretmene sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmaktır.  Öğretmenlerin gerçek sorunlarını duymak isteyene herkesi buraya bekliyoruz." 

 'AÇIĞA ÇIKTI'

Komisyon devam ettiği sürece nöbete devam edeceklerini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise şöyle konuştu: “ÖMK’nin sorunları çözmeyeceğini, artıracağını söyledik. Bu kanunu bazı sendikalar, tarikatlar ve cemaatlerle hazırladıkları açığa çıktı, kayıtlara geçti. Bu ülkede laik ve demokratik hayatı ortadan kaldırmak için sürekli hamleler geliştiriliyor. Nöbetimiz, bu gerici, ırkçı eğitim modelini yırtıp atmak üzere yan yana gelinmiş ve başlatılmış nöbettir.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler