'Terörle bütüncül mücadele gerekli'

Muhalefet tarafından iktidarın çeşitli terör örgütlerinin Türkiye’deki faaliyetleri ile mücadelede yetersiz kaldığı eleştirileri yapılırken Dışişleri Bakanlığı’nın 2024- 2028 Stratejik Planında terör örgütlerinin teknolojik gelişmelere erişimlerinin ve asimetrik saldırı kapasitelerinin artması risk olarak değerlendirildi.

'Terörle bütüncül mücadele gerekli'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.07.2024 - 04:00

Dışişleri Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planının hedef kartları bölümünde Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda bölge ve ötesinde güvenlik ile istikrara destek verilmesi amaçlandı. Bu kapsamda terör örgütlerinin yurt dışı yapılanma ve faaliyetleriyle mücadele edilmesi, terörizmle mücadelede uluslararası eşgüdümün güçlendirilmesi hedef olarak belirlendi.

ÖRGÜTLER COĞRAFYALARINI GENİŞLETİYOR

PKK/KCK, PYD-YPG, FETÖ, DEAŞ (IŞİD), El-Kaide gibi terör örgütlerinin Türkiye’deki faaliyetleri ile mücadele noktasında muhalefet tarafından iktidarın yetersiz kaldığı yönünde eleştiriler yapılırken, stratejik planın riskler ve tespitler bölümü dikkat çekti. Terör örgütlerinin  teknolojik gelişmelere erişimlerinin ve asimetrik saldırı kapasitelerinin artması ile örgütlerin sosyal medya üzerinden Türkiye aleyhine propaganda faaliyetlerine devam etmesi risk olarak belirlendi. Planda Türkiye’nin terörizm ve organize suçlar gibi tehditlere yönelik çok boyutlu stratejisinin devam ettirilmesi ‘stratejiler’ başlığı altında sunulurken; örgütlerin operasyonel ve lojistik kapasitelerini geliştirdikleri, doktriner ve metodolojik değişikliklerle şekil değiştirdikleri ve coğrafyalarını genişleterek ideolojik olarak yayılma imkanı buldukları tespit edildi.

İHTİYAÇLARDAN TESPİTLERE

Ayrıca tespitler arasında ‘terör faaliyetleriyle mücadele konusunda bütüncül bir yaklaşım gereksinimi’ maddesinin bulunması dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’nın 2019-2023 Stratejik Planında terörle bütünlükçü mücadele konusundaki benzer bir ifadeye, ‘ihtiyaçlar’ kısmında yer verilmişti. Bütünlükçü yaklaşım ihtiyacının hala geçerliliğini koruduğu görüldü. Ayrıca terörle mücadele konusunda uluslararası teşkilatlarda çalışan uzmanların sayısının arttırılması da bir ihtiyaç olarak değerlendirildi.

HÂLÂ ETKİNLER

Dışişleri Bakanlığı’nın 2019-2023 Stratejik Planının hedef kartları arasında ilgili maddenin tespitler bölümünde; ‘Propaganda ile mücadele, terör örgütlerinin eleman kazanma ve terör olaylarına teşvik etme çabalarının engellenmesi bakımından önem taşımaktadır’ ifadesi yer alırken, ihtiyaçlar bölümünde ise ‘her türlü terörizm propagandasına karşı uluslararası çapta bütünlükçü ve tutarlı bir yaklaşım belirlenmesi yolunda çaba sarfedilmesine ihtiyaç duyulmaktadır’ ifadesi yer almıştı. İktidarın terör örgütleri ile zaten bütünlükçü bir mücadele yürütüldüğü iddiasına karşın örgütlerin, sosyal medyada kendilerine hala geniş bir örgütlenme alanı buldukları biliniyor. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler