Rusya’dan ‘çelişkili’ tutum

Putin, önceki akşam St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’dan ‘çelişkili’ tutum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.06.2024 - 04:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) 2024 kapsamında uluslararası medya kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya geldiği toplantıda Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rus lider, Türkiye ile ticari ilişkilerin ve iki ülke ticaret hacminin geliştiğini kaydetti ancak, “Türkiye'de hükümetin ekonomik bloğu son zamanlarda kredi almaya, yatırım yapmaya, Batılı finans kuruluşlarından hibe almaya ağırlık veriyor. Bu muhtemelen kötü bir şey değil ama eğer Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur” dedi. Öte yandan foruma DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da davet edilmişti. Ata Stratejik Araştırmalar Merkezi (ATASAM) Başkanı Araştırmacı-Yazar Volkan Özdemir, Putin’in Türk ekonomisine ilişkin açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendirdi. 

‘TEHDİT OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ABARTILI’

Açıklamanın bir ‘tehdit’ olarak değerlendirilmesini abartılı bulduğunu kaydeden Özdemir, bu yıl itibarıyla ABD’nin ikincil yaptırımları sebebiyle Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının ve Türkiye ile Rusya arasındaki finansal akışın etkilendiğini söyledi. Özdemir, “Türkiye’nin özellikle son 1 yılda Mehmet Şimşek ile birlikte tekrar ‘rasyonel yaklaşım’ denilen iktisat politikasıyla Batı’dan daha çok kredi almaya dönük olan politikası, Rusya’da ‘Acaba Türkiye tamamen Batı’ya mı dönüyor?’ diye bir endişe yarattı. Fakat bununla birlikte Rusya’nın şu an Ukrayna’da Batı ile bir savaş durumunda olmasına rağmen Türkiye’den bu foruma daha batıcı bir isim, Mehmet Şimşek ekolüne yakın bir isim olan Ali Babacan’ı davet etmiş olması Rusya açısından bir çelişki” dedi

‘PUTİN’İN AÇIKLAMASI SADECE MALİ DEĞİL’

Rusya’nın içerisinde de finansal bloğun çok eleştirildiğini ve batılı finans kapital çevreleriyle zamanında ilişki kurmuş grupların da ekonomi politikasında etkili olduğunu kaydeden Özdemir, “Rusya açısından ortaya konan çelişkiyi bilinçli olarak görüyorum. Türkiye’ye böyle bir açıklama yapması, Babacan’ı davet etmesi bu çelişkiyi gözler önüne seriyor. Türkiye’nin hem batıyla hem doğuyla hem Avrupa’yla hem de Rusya’yla ciddi bir ticaret hacmi var. Birini diğerine alternatif görme yanlısı değilim. Türkiye bu dengeyi tutturmak zorunda olan bir ülke. Putin’in açıklaması sadece mali değil. ‘Türkiye dümeni tamamen batıya kırarsa’ o zaman geniş Rusya pazarının imkanlarından, ucuz enerji ticaretinden, milyonlarca turistten kaynaklı Türkiye’nin lehine olan bir mali durumun artık söz konusu olmayacağını söylüyor. Burada bir hatırlatma var. En doğru kelime hatırlatma ancak bu hatırlatmanın Rusya içerisindeki çelişki ile birlikte okunması gerek. Madem öyle neden Türkiye’den Ali Babacan’ı çağırıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.


Etiketler: #Rusya #ticaret #Putin

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler