Önhon: Esas rol Rusya’nın

Önhon: “Türkiye, terör örgütü PKK ve diğer konular nedeniyle tam da ilişkiler yoluna girmeye başlamışken Irak’ı kırmak istemez. Ancak esas rol Rusya’nındır. Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye üzerinde ikna etkisi olan Rusya’dır.”

Önhon: Esas rol Rusya’nın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2024 - 04:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a “davet yapılacağını” söylemesinin ardından Rusya’dan ve Irak’tan açıklamalar geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Türkiye’nin sürece ilişkin son dönemde önemli adımlar attığına işaret etti. Zaharova, “Türkiye’den buna hazır olunduğuna ilişkin son dönemde sinyaller geliyor. Bu eğilimi memnuniyetle karşılıyoruz ve her iki taraftan da bu yönde pratik adımlar atılacağına güveniyoruz. Bu nedenle ortaklarımızı mümkün olan her şekilde temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz. Astana formatında Türk ortaklarımızla yakın işbirliğimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi. 

‘IRAK İLE DE ELE ALINDI’

Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, Ankara-Şam hattındaki normalleşme adımlarına ilişkin, “Irak, Suriye ile Türkiye’yi bir araya getirmek istiyor” ifadelerini kullanarak, konunun Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da gündemine getirildiğini açıkladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yapıcı bir rol oynama amacında olan ülkeler var ve Irak da bunlardan biri. Türkiye’nin bu konuda çaba göstermek isteyen ülkelerin görüşlerine dinlemeye açık olduğunu aktaran kaynaklar bu konunun Irak ile de ele alındığını doğruladı. Gerektiğinde devletin ilgili kurumlarının temsilcilerinin konuya ilişkin görüşmeler yaptığını aktaran kaynaklar buna karşın henüz Irak’ın başkenti Bağdat’ta Dışişleri Bakanlığı bakımından planlanmış, takvimlendirilmiş bir görüşme olmadığını açıkladı.

‘RUSYA VE İRAN’IN YAPICI ROL OYNAMASINI BEKLİYORUZ’

Öte yandan önceki gün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile bir araya gelen Bakan Fidan, yaptığı açıklamada, “Şu andaki stratejik irademiz barışı ve diyaloğu zorlayarak konuları çözme yolunda. Burada Rusya ve İran’ın yapıcı rol oynamasını bekliyoruz” dedi. Bu konunun Suudi Arabistanlı taraflarla da görüşüldüğünü aktaran Fidan, “Onların da Suriye rejimi ile ilişkilerine dayanarak yapıcı rol oynayacakları yönelik mutabamatımız oldu” diye konuştu. 

‘ESAS ROL RUSYA’NIN’

Kasım’da gerçekleştirilecek ABD Başkanlık seçimleri öncesinde takvimin netleşmesi beklenirken, Türkiye’nin Şam’da görev yapan son büyükelçisi Ömer Önhon, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Irak’ın bu konuda kendisine rol biçmek istediğini çünkü konunun Irak’ı ilgilendiren güvenlik meseleleri ve ekonomik boyutu olduğunu söyledi. Önhon, “Türkiye, terör örgütü PKK ve diğer konular nedeniyle tam da ilişkiler yoluna girmeye başlamışken Irak’ı kırmak istemez. Ancak esas rol Rusya’nındır. Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye üzerinde ikna etkisi olan Rusya’dır” dedi. Rusya’nın kendi çıkarları temelinde Ankara-Şam ilişkilerindeki normalleşmeyi desteklediği biliniyor. 


Etiketler: #türkiye #suriye #Rusya
Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler