Fener Rum patriğinin barış zirvesine katılması: 'Buna sessiz kalınırsa AB için yeni şart olur'

İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran’da düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi’ne Türk heyetinden ayrı olarak Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da “ekümenik” sözde unvanıyla gözlemci olarak katılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Fener Rum patriğinin barış zirvesine katılması: 'Buna sessiz kalınırsa AB için yeni şart olur'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.06.2024 - 04:00

İsviçre’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi’ne Türk heyetinden ayrı olarak Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ‘ekümenik’ sözde ünvanıyla gözlemci olarak katıldı. Zirveye Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı. Bartholomeos ise ‘Ekümenik Patrik’ ve ‘gözlemci’ olarak yer aldı. Dışişleri Bakanlığı; zirveye Fener Rum Patrikhanesi’nin devlet statüsünde katılmasını ve Dışişleri Bakan Fidan’ın, Bartholomeos ile resmi ikili görüşme yaptığı iddiasını yalanladı. Dışişleri Sözcüsü Öncü Keçeli’nin konuya ilişkin açıklamasında, Bakanlığın İsviçre ile Ukrayna’dan konuya ilişkin açıklama istediği ve Fener Rum Patrikhanesi’nin konumuna ilişkin devlet politikasında değişiklik olmadığını bildirildi. Ancak konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan emekli diplomat Tugay Uluçevik, İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgi ve belgelere göre, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Konferans’a ‘ekümenik’ sözde unvanı ile davet edildiği yayımladı.

'HIYANET YUVASI'

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Selçuk Erenerol ise konuya ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Fener Rum Patrikhanesi’nin  dünyaya ekümenik olarak tanıtılmasının suç olduğunu belirten Erenerol, “Anayasa ve Lozan’ın defaatle çiğnenmesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olan Türk milletini derinden yaralamaktadır. Cumhuriyetimizin kurulduğu günden beri hıyanet yuvası kimliğinden vazgeçmemiş olan Fener Rum Kilisesi’nin, diplomasimizin ve bürokrasimizin de destek vermesiyle, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, kanunlarına ve kurumlarına karşı gelmesi katlanarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

TÜZEL KİŞİLİĞİ YOK

Bartholomeos’un Ekümenik Patrik sıfatıyla gözlemci olmasının hukuk uyarınca suç teşkil ettiğini aktaran Erenerol, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ve devrimlerine açılmış bu topyekün savaş devam ederken bölünmez bütünlüğü, ulusal egemenliği, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruması gereken kurumlarımız bu mücadelede bulundukları saf ile Türk ulusunun geleceğini büyük bir bilinmezliğe sürüklemektedir. Tüzel kişiliği ve hukuki tanınırlığı olmayan Fener Rum Kilisesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Dışişleri Bakanlığı yanında imza hakkına sahip olup dünyaya Ekümenik olarak tanıtılması aleni olarak işlenmiş bir suçtur. İrdelenerek yapılan bu hataların bir an önce son bulması Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünün ve egemenliğinin daha geç olmadan korunması adına elzemdir” diye konuştu. 

HEM DE VATİKAN'IN YANINDA

Fener Rum Patriği  Bartholomeos’un zirveye katılımına ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan emekli diplomat Tugay Uluçevik ise, Bakan Fidan ve  Bartholomeos’un bir zirveye ayrı ayrı katılmış olmasının; Türkiye’nin ‘Fener Rum Patrikhanesi Türk kanunlarına tabidir. Türk dini kurumudur şeklindeki haklı beyanını çürüttüğünü belirtti. Uluçevik, “Şayet bu konferansa dini kuruluşlar veyahut bazı din adamlarının katılması öngörülmüş ise, özellikle Fener Rum Ortodoks Patriği'nin bu toplantıya katılmasında belki uzmanlık açısından bir gerek görülmüşse bunun prosedürü İsviçre’nin veya daveti yapan makamın Türk Hükümeti ile temasa geçip; Türk heyetinde din adamını bulundurun demesidir. Hem diyoruz ki ‘benim kanunlarıma tabidir, ekümenlik vasfı yoktur, sadece Türkiye’deki Rum şahsiyetlerin cemaatini dini ihtiyaçlarını karşılamakla görevli bir dini kurumdur’ diyoruz öte yandan benim bakanımın bir heyet halinde katıldığı yerde ayrı katılıyor. Hem de Vatikan gibi dini bir kuruluşun devletleşmiş şekliyle katılıyor ve isimleri zikrediliyor” dedi. 

'PATRİĞİN KATILACAĞI SÖYLENMİŞTİ'

Bartholomeos’un belki de Türk dış politikasına uymayan demeçler verdiğini kaydeden Uluçevik, “Bu katılımcı listesi eminim ki  konferanstan önce çıkmıştır. Bu duruma sessiz kalınırsa yakında Avrupa Birligi’ne (AB) girme şartlarından biri patrikhanenin ekümenik sıfatını tanımak derlerse ne yaparız? Yunanistan’ın tarihi hedeflerinde Bizans'ı diriltme vardır patrikhaneyi de o amaçla kullanmak istemektedirler, bunun şakaya gelen bir tarafı yoktur. Toplantıdan önce Patriğin katılacağı bilgilendirmede yer almıştır” diye konuştu.

.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler