Helikopterlerin yangına yakıt parası verilmediği için müdahele etmediği öne sürüldü

İddiayı gündeme getiren Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Durmuş, personel eksikliğine de dikkat çekti. Durmuş, Orman Genel Müdürü Karacabey hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Helikopterlerin yangına yakıt parası verilmediği için müdahele etmediği öne sürüldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.07.2024 - 04:00

Hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması ile Türkiye genelinden korkutan yangın haberleri art arda geliyor. İzmir’in Bergama ilçesinde önceki gün başlayan orman yangını yaklaşık 24 saat sonra dün saat 15.30 sıralarında kontrol altına alındı. Bergama’da son bir haftada üç ayrı yerde çıkan yangınlarla mücadele edilirken Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nü işaret ederek helikopterlerin maddi nedenlere yangına müdahale edemediği iddiasını gündeme getirdi. 

‘KALKAMIYORUZ’

İhaleyi alan şirketin kiraladığı yangın söndürme helikopterlerinin yakıt parasını ve pilotların ücretlerini ödemediğini aktaran Durmuş, dört helikopterin yangına müdahale etmediğini öne sürdü. Yangına hassas bölgelerde helikopterlerin konuşlandığını anlatan Şükrü Durmuş şöyle konuştu: “Bergama’da helikopterler 15-16 gündür kalkmıyor. Araştırdığımızda ihaleyi alan Türk şirketin helikopterleri yabancı bir şirketten kiraladığını ve şirkete para ödenmediği için pilotların ‘kalkmıyoruz’ dediğini öğrendik. Helikopterler genelde Ukrayna’dan ama yabancı şirketin suçu değil. Bunlarla sözleşme imzalanıyor. O helikopter uçsa da uçmasa da saatlik 10 bin dolar alacak. Dün akşam üzeri çıkan Madra Dağı’nda çıkan yangınında yakıtları biten helikopterler Edremit Koca Seyit Havalimanı’na indi. Oradan yakıt ihmali yapması gerekiyordu ancak yakıtı verecek olan şirket ‘Genel müdürünüz para ödemiyor, veremiyoruz’ dedi. Ve o helikopterler kalkamadı. Normalde o dört helikopterin gün ağarırken başlayıp gece hava kararına kadar yangına müdahale etmesi gerekiyor. Ve yangın giderek büyüdü.”  

‘KAZA YORGUNLUKTAN’

Personel yetersizliğine de dikkat çeken Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı, alevlere müdahale sırasında şarampole yuvarlanan kamyonette yaşamını yitiren Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’a (41) işaret etti. Yaralanan ulaştırma personeli Özgür Dilsiz’in tedavisi ise sürüyor. 

Durmuş, “Günlerdir aynı insanlar yangına müdahale ediyor. Yorgunluktan bu sabah müdürü de taşıyan araç uçurumdan aşağı yuvarlandı. Müdür vefat etti, diğer arkadaş ağır yaralı. Korkunç bir yönetim zafiyeti yaşanıyor. Burada tek sorumlu Orman Genel Müdürü. Başka yere para bulunuyor ama yangın helikopterine yakıt parası bulamıyorsa bu kurum artık kapısına kilitli vurmalı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kimlerin sorumluluğu varsa hesabı sorulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'in duyurduğu olaya ilişkin Orman Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"19.07.2024 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan “Parasızlıktan Uçamadılar” başlıklı haberinize istinaden Orman Genel Müdürlüğü olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Orman Genel Müdürlüğümüzce imzalanmış olan helikopter kiralama sözleşmelerine helikopterlerin tamir – bakımı, akaryakıt ve pilotları dahildir. Bu güne kadar yüklenici firmaların hak ediş ödemeleri düzenli ve zamanında yapılmıştır. Yüklenicilere yapılan ödemeyle ilgili hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır. Haberde yer alan bilgiler 2-3 adet helikopterin havaalanından yakıt alımı esnasında yüklenici firma ödeme onayının gecikmesinden kaynaklı münferit bir olaydır ve çok kısa sürede çözülmüştür. Helikopterlerin günlerdir kalkmadığı iddiası asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. Sizin ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler