Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Cumhuriyetçi Tutarlılık
ATATÜRK devrimlerinin en belirgin özelliği tutarlılıktır. Farklı tarihlerde, değişik vesilelerle yapıldıkları halde şaşırtıcı düzen ve sırayla hepsi birden aynı düşünceden filizlenir ve aynı amaca yöneliktir.
\nMütareke günlerinde başlayan kongreler döneminin hemen ardından o toplantıları merkezileştirip tutarlı bir kalıba büründüren Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasıyla başlayıp ancak 1930’ların sonlarına kadar uzanabilen on beş-yirmi yıllık kısa bir döneme sığdırılmış devrimler arasındaki tutarlılık, kocaman bir mantık anıtı gibidir. Sanki tek aklın yazdığı bir program vardır ve daha sonra ortaya çıkacak elektronik araçlarca sıralandırılmışçasına takvime bağlanarak inanılmaz bir disiplin ciddiyetiyle uygulanmaktadır.
\nHalkı o yıllarda henüz bir sanayi toplumunun değerlerine ve ölçütlerine ulaşamamış olan ve ancak şimdilerde yeni yeni ulaşmaya başlayan bir ülkenin o zamanki görüntüsü gerçekten üzerinde durulmaya değer bir olgudur ve derinliğine çözümlenip nedenleri anlaşılarak tam bir eğitim bilmecesi düzeyine yükseltilmelidir.
\nO görüntüdeki dinamizm büyük uğraşlar ve özverilerden sonra bağımsız ve özgür bir devlet kurmuş olmanın gururundan mıdır?
\nYoksa, her topluma nasip olmayan ve nasılsa bu topluma nasip olmuş üstün yetenekli tek bir kişinin eseri mi?
\nBöyle sormaya başlayınca, ülke halkıyla birlikte şu soruyu da sormadan edemiyor insan: O kişi nasıl yaptı da böylesine tutarlı aşamalar ve devrimlerle Türkiye Cumhuriyeti denen devleti kurabildi?
\nVerilecek yanıt şundan başka türlü olamaz: Mustafa Kemal, gençliğiyle askerlik eğitiminden başlayarak içinde yaşadığı ve uğrunda savaştığı devletin çökeceğini anlamış, o devletin yerine zihninde ülkesi ve halkı için bir cumhuriyet ideali ya da hedefi oluşturmuştu. Yaşamı boyunca önüne ya da karşısına çıkan her durumu o ideale ve hedefe göre değerlendirip ona göre davranıp arkasıyla sonunu da ona göre getirmeye çalıştı. Tutarlılığı bundan kaynaklanır, başarıları da tutarlılığının sonucudur.
\nBugün onu minnetle anarken tutarlılık sorunuzu kendi kendinize sorabilirsiniz.
\nYazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
- Donald Trump'ın yeniden başkan olması dünya ekonomisini
- Ege'nin Gündemi'nde bu hafta!
- Dubai çikolatasına rakip
En Çok Okunan Haberler
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Mahruki yine yandı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı