Mustafa Balbay
Mustafa Balbay mustafabalbay35@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

85. Yılında Nutuk

15 Ekim 2012 Pazartesi
\n

\n

CHP tarihinde, Sivas Kongresi partinin birinci kurultayı olarak kabul edilir. CHPnin 2. kurultayı ise Atatürkün Nutuku okumasıdır.

\n

\n\n\n

Atatürk, 15 Ekim 1927de Nutuku okumaya başlamış, 20 Ekimde tamamlamıştır. Tam 36 saat 31 dakika süren bu okuma, sadece Kurtuluş Savaşı sürecinin birinci ağızdan, kaynağından tarihe mal edilmesi değildir.

\n

Anlatım sanatı üzerine akla gelecek neredeyse bütün türleri içine alan çok yönlü bir eserdir.

\n

Nutuk, bugün de pek çok boyutuyla günceldir, almak isteyene sayısız dersler içermektedir.

\n

***

\n

Okunuşunun 85. yılında Nutuk üzerine genel bir ufuk turu yapalım.

\n

Nutuk, bir yanıyla bağımsızlık destanıdır. Bağımsızlığa böylesine inanmış, bunu başarabilmek için her şeyi göze almış, ancak sabrı ve mantık süzgecini hiç elden bırakmamış, hırsıyla aklı hep birbiriyle barışık olmuş bir lider.

\n

Samsun ve sonrasındaki süreçte sadece İstanbul hükümetleri değil, yakın çevresindeki pek çok kişi o koşullarda bağımsız bir devlet kurulabileceğine inanmamış. Atatürk, kendisi inanmakla kalmamış, bıkmadan usanmadan etrafını da inandırmış, İstanbul hükümetleriyle son ana kadar hedef amaçlı işbirliğini zorlamış.

\n

Nutuk, bir yanıyla halk hikâyesidir. Atatürk, elinde bulundurduğu güç ne olursa olsun halka yaslanmaktan hiç vazgeçmemiş. O günkü ortamda, savaşlardan bıkmış bir halkı yeniden canlandırmak, ona idealler vermek için her yöntemi denemiş. Meşruiyetin sadece ve sadece halktan alınabileceğini düşünmüş. Halkı hiç küçümsememiş. Hep onun temsilcileriyle birlikte hareket etmiş, onlarla karar almış.

\n

Nutuk, bir yanıyla siyaset bilimi eseridir. Savaşın, siyasetin silahlarla sürdürülmesi olduğu gerçeğini hiç ihmal etmemiş. O nedenle savaşın en ateşli günlerinde bile o anın yanı sıra bir, iki hatta üç hamle sonrasının planlarını kurmuş. Bunu yaparken hem pratikten esinlenmiş hem kitaptan. Kitapla hayatı birleştirip kendi çıkarımlarını üretmiş.

\n

Bu anlamda Nutuktan Atatürkün iki sözünü aktaralım:

\n

Tarih itiraz edilemez bir şekilde ispatlamıştır ki, büyük davalarda başarı için sarsılmaz bir yetenek ve güce sahip bir önderin varlığı şarttır.

\n

Cesaretle ileri görüşlülüğün bağdaştırılamadığı yerlerde ve işlerde, sonuç pek parlak da olsa, bunun tez elden tersine döndüğü ve yararsız kaldığı örnekleriyle görülmüştür.

\n

Nutuk, bir yanıyla macera belgeselidir. Daha Samsuna çıkmak için İstanbuldan ayrılış günlerinden başlamak üzere her aşaması Atatürkün hayatına mal olabilecek tehlikelerle doludur. Yolun başını şöyle özetlemiştir:

\n

İstanbulda kalıp tutuklanmaktansa, Karadenizde batıp boğulmayı tercih ettim.

\n

***

\n

Nutuk, Atatürkün gençliğe seslenişiyle son buluyor.

\n

Bugün başta genç kuşaklar olmak üzere her kesimin Nutuktan öğreneceği çok şey var.

\n

Kendisinin de etten-kemikten herkes gibi insan olduğunu, heyecanlar, hayal kırıklıkları yaşadığını yalın ve samimi bir dille anlatan Atatürk, ortaya attığı her iddianın, dile getirdiği her önemli konunun belgesini de göstermeyi ihmal etmemiş. Ben söyledimse inanılır deyip kolaycılığı yeğlememiş.

\n

Bir yandan mandacı İstanbul hükümetiyle, bir yandan işgal kuvvetlerinin sinsi planlarıyla, bir yandan Anadoludaki cehaletle, bir yandan uğradığı ihanetlerle, bir yandan umutsuzlukla uğraşan Atatürk ana hedeflerinden milim ödün vermeden yürümüş.

\n

Nutuk, her satırıyla bunun kanıtlarıyla dolu.

\n

Bugün, Atatürkü aşacağını iddia edenlerin, önce ona ulaşabilmesi gerek.

\n

Bugün, Atatürkün yolundan gittiğini iddia edenlerin önce onu özümsemesi gerek.

\n

Bugün, Atatürkü silebileceğini düşünenlerin aklından şüphe etmek gerek.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Umut ve mücadele! 21 Kasım 2024
Yine yeniden BOP! 20 Kasım 2024
Çekin elinizi! 19 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları