Sıcak hava çiçeklerin boynunu büktü

Sıcak hava çiçek üretimi ile ihracatını olumsuz etkiledi.Geçen yıl temmuz ayına kadar yaklaşık 49 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl bu rakam 45 milyon dolara düştü.

Sıcak hava çiçeklerin boynunu büktü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2012 - 07:38

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sıcak havanın çiçek üretimi ile ihracatını olumsuz etkilediğini, geçen yıl temmuz ayına kadar yaklaşık 49 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl bu rakamın 45 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Bağdatlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kesme çiçek ihracatında ve üretiminde geçen yıla göre bir düşüş yaşandığını bildirdi. Sezonun ilk 2 ayında ihracatta yüzde 20'lik artış olduğunu, ancak sonraki 4 aylık süreçte yüzde 8'lik düşüş yaşandığını kaydeden Bağdatlıoğlu, ürün olarak da yüzde 20'lik düşüşün söz konusu olduğunu belirtti.
Bağdatlıoğlu, temmuz ayı itibariyle hem ihracatta hem de üründe yüzde 20'lik düşüş olduğunu bildirerek, ''Üretim ve ihracatın düşmesinde iklim değişiklikleri etkin rol oynadı. Üretimde ve ihracatta geçen yıllara göre düşüş yaşanıyor. Geçen yıl temmuz ayına kadar yaklaşık 49 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu yıl bu rakam 45 milyon dolara düştü'' dedi.

Yaz sezonunda kesme çiçek üretiminin ağırlıklı olarak Isparta'da yapıldığına işaret eden Bağdatlıoğlu, geçen seneki ihracat rakamlarını yakalamayı planladıklarını, ancak hava sıcaklıkları bu şekilde seyrettiği takdirde bunun mümkün olamayacağını kaydetti.
Geçen yıl bölgede 400 milyon dal kesme çiçek üretildiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, bunun 70 milyon dalını Isparta bölgesinin sağladığını belirtti. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmamasını temenni eden Bağdatlıoğlu, ''Sebzede yaşanan sıkıntı çiçekte de yaşanıyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması çiçek üretimini olumsuz etkiliyor. Bu da ihracata yansıyor'' diye konuştu.

Örtü altı tarımda ''işçi' sıkıntısı

Bağdatlıoğlu, tarımın önündeki en önemli tehlikelerden birinin arazide çalışacak işçinin azlığı olduğunu söyledi.

Kesme çiçekçilikte işçilerin ailesiyle çalıştığına işaret eden Bağdatlıoğlu, 4-5 kişilik bir ailenin yılda 30-40 bin civarında kestiği dala göre kazanca sahip olduğunu belirtti.
Ancak örtü altı tarımda çalışacak normal işçi bulma sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

''Herkes üniversite mezunu oluyor, üniversite mezunu kişiyi de burada çalıştıramıyorsunuz. Ayrıca doğu illerine yapılan yatırımlar nedeniyle artık insanlar Antalya'ya da gelmiyor, kendi yaşadıkları yerlerde iş buluyor. Artık Avrupa'ya dönüyoruz. Arazide çalışacak insanlar gün geçtikçe azalıyor, bu da tarımda tehlike çanları çaldığını gösteriyor. Sektörde vasıflı ve vasıfsız eleman sıkıntısı yaşanıyor.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler