Mustafa Balbay
Mustafa Balbay mustafabalbay35@gmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

CHP'nin Arayış Kurultayı

16 Temmuz 2012 Pazartesi
\n

CHPnin 34. Olağan Kurultayı, Türkiyenin olağanüstü dönemden geçtiği bir süreçte yapılıyor.

\n\n\n

CHPnin kurultaylar tarihine baktığımızda, ülkenin çalkantılı zamanlarında daha sık toplandığını görüyoruz. Rekor 70li yıllarda. 10 yılda 10 kurultay yapılmış.

\n

Klasik bir söylem ama, Türkiyenin tarihini CHPnin tarihinden ayıramazsınız.

\n

CHPnin Halk Fırkası adıyla kuruluş tarihi, tüzüğünün onaylandığı 9 Eylül 1923 olarak kabul ediliyor. Yani Cumhuriyetin ilanından 50 gün önce. Kuruluş sonrasında ilk kurultay 15 Ekim 1927de toplandı. Bu kurultayda Atatürk 5 gün boyunca Nutuku okudu. İlk toplanma olmasına karşın tarihe ikinci kurultay olarak geçmesinin nedeni şuydu:

\n

Atatürk 4-11 Eylül 1919da toplanan Sivas Kongresini, partinin 1. Olağan Kurultayı olarak kabul ediyordu.

\n

***

\n

Atatürk dönemindeki bütün devrimler, yeni düzenlemeler CHP kurultaylarının ana gündem maddeleri arasındaydı. Bu dönemde hem Türkiyenin kuruluş temelleri sağlamlaştırılıyor hem de CHPnin kurumlaşma süreci hızlandırılıyordu.

\n

İnönü ile birlikte çok partili döneme geçiş düzenlemelerinde de lokomotif güç CHP yönetimi ve kadroları idi.

\n

CHPnin 27 yıl süren tek parti iktidarı ve sonrasında demokrasinin adım adım kurumsallaştırılmasına öncülük etmesinin ne anlama geldiğini şöyle özetleyebiliriz:

\n

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Uyarın araştırmasında yer alan rakamlara göre Türkiyenin Kurtuluş Savaşını zaferle noktaladığı 1922 yılında dünyadaki bağımsız devlet sayısı 64’tü. Bunlardan 29u dönemin koşullarına göre demokratik yönetim şekline sahipti. Oranla söylemek gerekirse yüzde 45.3.

\n

1942 yılında ise bağımsız devlet sayısı 61, demokratik yönetim sayısı 12 idi. Yani devletlerin ancak yüzde 19.7si demokratik kurallar içindeydi. Çoğu iki dünya savaşının arasındaki büyük iç ve dış çalkantıların içinde otoriter rejimlere dönüşmüştü.

\n

Çok partili dönemin başlamasıyla birlikte CHP kendini yenileme, dönemin koşullarına uydurma, yönetim yapısını ona göre biçimlendirme maratonuna girdi. Bu, 1965te ortanın solu ilanına kadar giden tam bir maratondu.

\n

Örneğin 1959da yayımlanan “İlk Hedefler Beyannamesi”, günümüz koşullarında bile güncel sayılabilecek arayışları içeriyordu.

\n

***

\n

Tıpkı tarihsel çizgisinde olduğu gibi CHP bugün de, çağın gereksinimlerini karşılama, varlığını güçlendirme, Türkiyeyi yönetme istemini toplumla paylaşma arayışında.

\n

34. Olağan Kurultay böyle bir iklimde yapılıyor.

\n

Yakın tarihimizdeki pek çok parti iktidar olmak üzere toplama mantığıyla kurulmuş, iktidardan düşünce eriyip gitmiştir. CHP en büyük varlık mücadelesini 1950 sonrası verirken olağanüstü bir erime de yaşamamıştır. Kamuoyunda genellikle Ecevitin genel başkanlığında 5 Haziran 1977 seçimlerinde elde edilen yüzde 41.38lik oy, çok partili yaşamda ulaşılan en üst oran diye bilinir. Oysa 27 Ekim 1957 seçimlerinden yüzde 41.09la çıkmıştı. Bu seçim öncesi CHP, Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Hürriyet Partisiyle seçim işbirliği kararı almıştı. Bunun tutacağını gören DP, hemen Meclisten seçim işbirliğini yasaklayan bir yasa geçirmiş, seçimi de öne almıştı.

\n

CHPnin bugünkü arayışları kamuoyunun dikkatinde olduğu için hemen yaftalanıyor. Hemen iç çekişmenin parçası haline getirilmek isteniyor. İş hemen ok tartışmasına dönüştürülüyor.

\n

CHPnin değişim arayışı, toplumun olabildiğince geniş kesimlerine ulaşma arayışı olumludur. Bunun başkalaşımla sonuçlanmasına ne CHPnin ruhu izin verir ne de tabanı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Umut ve mücadele! 21 Kasım 2024
Yine yeniden BOP! 20 Kasım 2024
Çekin elinizi! 19 Kasım 2024

Günün Köşe Yazıları