Mümtaz Soysal

Keşmekeş

06 Temmuz 2012 Cuma
\n

\n

FARSÇA kökenli de olsa, birlikte karmakarışıklığı ve başıbozukluğu ses tonuyla en iyi anlatan sözcüktür bu.

\n

Gerçekten, dış politikadaki yalpalayış ve hukuk düzeninin düşürüldüğü perişanlık açısından ülke tam bir keşmekeş içindedir. Doğru bir demokratik siyasal sistemde hükümetin ya da hiç değilse yakın sorumlular olarak Dışişleri ve özellikle Adalet bakanlarının çekilmelerini gerektiren bir tabloyla karşı karşıyayız.

\n

Üstelik, tatil mevsimine girilmek üzereyken.

\n

Hiç merak edilmesin, bu istifalar olmayacak. Çünkü artık Türkiyedeki sisteme demokratik demek zorlaşmıştır.

\n

Dış politikadaki durum, komşularla sıfır sorun noktasından kalkarak en yakın komşuyla konuşulamaz bir kopukluğa gelip saplanmıştır. Stratejik denen derinliğin bu olmaması gerekir ve tam tersine verimli stratejilere yol açması beklenirdi. Oysa Suriye Devlet Başkanının Çakırözerle konuşurken yakındığı ilişki kopukluğu, yalnız uçak olayının büsbütün kötüleşmesine sebep olmakla kalmamış, uzun zamandır yolların tıkanmasıyla Türk ekonomisinin Ortadoğuda gelişip serpilmesini önleyen başlıca nedenlerden biri olmuştur.

\n

Her yönüyle zararlı olmaya başlamış bir dış politika çizgisi, Osmanlı görkemini yeniden yaşatmak şöyle dursun, bu coğrafyada büyük fırsatlar kaçırtan bir küskünlük çemberi yaratmıştır.

\n

Asıl büyük sorun, hukuktaki keşmekeşte devletin ciddiyetini ve saygınlığını kemiren, ulusal hukukun güvenilirliğini azaltan ve vatandaşları şaşkına çeviren bir raddeye gelinmiş olmasıdır.

\n

Özel yetkili mahkemeleri kaldırma girişiminin, ağır ceza mahkemelerini evrensel ilkelere göre yeniden düzenlemek yerine, bölgeler düzeyinde baroları daha da endişelendiren değişikliklerle sonuçlanması hüzün verici değil midir? Hele yasama yılının sonuna ve adli tatilin hemen öncesine sıkıştırılan bir torba yasa furyası neredeyse çuvallar dolusu mevzuat değişikliği getirerek hukuk düzenini içinden çıkılmaz bir keşmekeşe sürüklemiştir.

\n

Ayrıca, yakın geçmişte özelleştirmeler aleyhindeki yargı kararlarının Bakanlar Kurulunca geçersiz kılınabilmesi gibi bir hukuk ucubesiyle adalet hizmetinde derin bir yara açılmıştır. Bunu bile önleyememek istifa nedeni sayılmıyorsa, artık hiçbir başarısızlık istifa nedeni olmayacak demektir.

\n

Şimdiki iktidar döneminde demokratik siyasal sistemimizin vardığı mükemmellik de budur işte.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları