Türkel Minibaş'ı kaybettik
Yazarımız Türkel Minibaş, için ilk tören yarın saat 10.00'da İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenecek. Minibaş, Fatih Cami'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Balıkesir'in Ayvalık ilçesine götürülerek Alibey Adası'nda (Cunda Adası) babasının yanına defnedilecek.
Gazetemiz yazarı, İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Türkel Minibaş’ı (56) kaybettik.
Gayrettepe’deki Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi’nde bir süredir mide kanseri tedavisi gören Prof. Dr. Türkel Minibaş, bugün 10.30 sularında yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Türkel Minibaş için ilk tören yarın saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenecek.
Minibaş, Fatih Cami'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Balıkesir'in Ayvalık ilçesine götürülerek Alibey Adası'nda (Cunda Adası) babasının yanına defnedilecek.
Minibaşı'ın kaybını duyan ÇYDD üyeleri ile Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli, gazetemiz yazarları Orhan Bursalı, Erol Manisalı ve çalışanları, Türk Kadınlar Birliği Onursal Başkanı, CHP Parti Meclis Üyesi Begüm Yavuz, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (USTKB), Yurttaşlık Hareketi Derneği, Türk Kadınlar Birliği Adalar Şubesi, 68'liler Birliği, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, CHP İl Örgütü üyeleri ile İÜ İktisat Fakültesi'nden Minibaş'ın asistanları, arkadaşları, dostları ve bilim insanları hastaneye akın ettiler. Minibaş'ın annesi Nurten Minibaş, erkek kardeşi Ali Bahadır Minibaş, kardeşinin eşi Yüksel Minibaş hastanede taziyeleri kabul etti.
Prof.Dr. Minibaş kimdir?
Cumhuriyet Gazetesi’nde 1994’den bu yana köşe yazarlığı yapan Minibaş'ın yazıları, Pazartesi günleri “Gözucuyla” köşesinde yayınlanıyordu.
Türkel Minibaş, 1953’de İstanbul’da doğdu, ilk ve orta öğreniminin ardından AFS bursuyla gittiği ABD’nin Los Angeles kentinin Pasific Palisades High School’undan 1971’de mezun oldu. 1975 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1985’de İ.Ü İktisat Fakültesi’nden İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim dalında pekiyi dereceyle doktor, 1988’de doçent, 1995’de de Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme dalında profösör ünvanı aldı. “Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye”, “Çağ Atlatma Serüveni 1453-1980” adlı iki basılmış kitabı, “Çalışmaya Hazır İşgücü Olarak Kentli Kadın ve Değişimi” ve “Türkiye’de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri Etkileri ve Çözüm Önerileri” başlıklı ortak çalışması ile para, kalkınma, Türkiye Ekonomisi, uluslararası yatırımlar, küreselleşme, yolsuzluk ekonomisi, kadın ve cinsiyetçilik içerikli yayınlanmış makaleleri bulunuyor.Kadın ve çocuk üzerine çalışmalar da yapan Prof.Minibaş halen İ.Ü İktisat Fakültesi İktisat Bölümünde Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme Anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.Öğretim üyeliğinin yanısıra aynı üniversitenin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Müdür Yardımcılığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İstanbul İl Koordinatörlüğü'nü yürütüyordu.
Hayatın her alanında
1994’de tamamlanan Dünya Bankası’nın 199'te tamamlanan "Çalışmaya Hazır Kentli Kadınlar Projesi"nin sürekli danışmanlığını ve 2002-2004’te de "İzmit-Adapazarı Bölgesinde Depremden Etkilenen Sanayi Kuruluşları ve Yolsuzluk Ekonomisinin Etkileri" konulu projelerini yürüttü. 1995-1999 arasında İMKB Başkanlık Ekonomi Danışmanlığı yapan Minibaş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın eğitim programlarına öğretim üyesi olarak katkı sunarken, 2000-2003 arasında da Hava Harp Okulu’nda Türkiye Ekonomisi ve Kamu Ekonomisi dersleri verdi. Birçok televizyon ve radyo kanalında da ekonomi programı gerçekleştirdi. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın “Küreselleşme” ve “Toplumda Kadın Katılımı Özel İhtisas Komisyonu”nda ve Vizyon 2023 Çalışmalarının küreselleşme panelinde görev yaptı.1991’de I.Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenledi. 1991-1993 arasında Yapı Kredi Çocuk Yayınları danışmanlığı, 1993-1995 arasında da T.C. Kültür Bakanlığı Yayın Komisyonu üyeliği yaptı. Umut Çocukları Derneği’nin çalışmalarına gönüllü destek verdi. Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Türk Kültür Vakfı, Türkiye Avrupa Vakfı, Türk Çağ Vakfı, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi vakıfların da kurucu üyesi olan Prof. Minibaş, Bilim Sanat Eserleri Meslek Sahipleri Kuruluşu’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı ve çok sayıda sivil toplum ve demokratik kitle örgütüne üye olarak katkıda bulundu.
Minibaş için kim ne dedi?
"Türkiye için çok büyük kayıp"
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan: Minibaş Türkiye için çok büyük bir kayıp. Kendisiyle son derece yakındık. Onun bilgi birikimi ve yaşama bakışı hepimize örnek oldu. Başımız sağolsun.
Ali Bahadır Minibaş (Erkek kardeşi): Türkiye için büyük bir kayıp, bilim insanı ve dünya insanlığıyla örnek öğretmen ve büyük bir hocaydı. Türkiye'nin başı sağolsun.
ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli: Sadece ÇYDD için değil Türkiye içinde çok önemli bir kayıp. Minibaş, ülkemizin aydınlık geleceği için daha çok şey yapacaktı. Bizler bu ülkenin aydınlık insanları olarak onu hep yaşatacağız. Onu çok seviyoruz. Türkiye'nin Minibaşlara çok ihtiyacı var.
ÇYDD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Kızıl: Türkiye'de yeri doldurulamayacak bir insandı. Uzun yıllardır arkadaşımdı.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Türkiye önemli bir insanını kaybetti. Minibaş gibi insanlar az yetişiyor. Ona toplumun, bizim ve öğrencilerinin çok ihtiyacı vardı. Türk milletinin başı sağolsun.
Türk Kadınlar Birliği Onursal Başkanı Begüm Yavuz: 30 yıl birlikte çalıştık. Türkel hastayken, nefes alana dek, Erzurum, Kars, Van'da ve diğer illerde düzenlenen her toplantıya katıldı. Kadınları aydınlatmayı amaçlıyordu.
İ.Ü İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahsen Deniz Morva:
Eşim Türkel hocanın asistanıydı. İletişim Fakültesinde sinema üzerine çalışmalar yaptığım için, kendisiyle sohbetlerimiz hep sinema üzerine olurdu. Çok iyi bir sinema seyircisiydi, festival arkadaşımdı. Gönül dolusu seven, özleyen bir insandı. Sevdiğini doya doya sölerdi. Eksikliğini hissedeceğiz.
"Hayatı dolu dolu yaşadı"
Gazetemiz yazarları ve çizerleri Minibaş'ın hastalığı boyunca bile her gün yazılarını yazmaya devam ettiğini belirterek "Hayatı dolu dolu yaşadı" dediler.
Erol Manisalı: Minibaş İktisat Fakültesi'nde 30 yıl omuz omuza çalıştığım arkadaşım, dostum, kardeşimdi. Türkiye için birlikte mücadele verdiğim bir insandı. Bir hafta önce telefonla konuştuğumuzda 'ya sen gel, ya ben taksiye binip geleyim, görüşelim' demişti. Görüşmek kısmet olmadı. Minibaş'ı bizler yaşatacağız.
Şükran Soner: Minibaş, siyaset ve seminer arkadaşımdı. Kendisinin yaşam direnci çok yüksekti. Sabah yataktan çıkmazsam yıkılırım diyerek, her sabah kalkar ve her gününü dolu dolu yaşardı.
Oktay Ekinci: Yaşamakta olduğumuz ekonomik sorunları bir kader gibi gösteren ve kapitalizmin tüm açmazlarını normalmiş gibi anlatan sayısız ekonomi yazarına ve sözde ekonomi uzmanına karşı Cumhuriyet'teki köşesinde kahramanca mücadele eden ve sömürgeciliğin gerçeklerini bilimselliğin rehberliğinde topluma anlatan yeni bir Türkel Minibaş'ı bulmamız çok zor. Türkel, bu rehberliğini yalnızca yazılarında ve derslerinde değil, en yorgun olduğu zamanlarda bile coşkuyla katıldığı panellerde herkesle paylaşan bir devrimciydi. Işıklar içinde yatsın.
Işıl Özgentürk: Çok cesur birini kaybettik. Güzel bir arkadaştı, ışıklar içinde yatsın.
Orhan Bursalı: Hastalığı boyunca yaşamını çok iyi devam ettirdi. Hep dimdik ayaktaydı. Yazılarını hastalığında bile bir gün aksattırmadan yazdı. Hastalığı süresince bir çok ülkeye gitti, konferanslara, toplantılara katıldı. Başka biri olsaydı hayatın bir kısmını yatakta geçirirdi. Ama Türkel ölüme karşı hep direndi ve ölümle birlikte yaşadı. Dolu dolu yaşadı.
Ataol Behramoğlu: Bilim insanlığıyla zarafeti, akılla güleryüzlülüğü, güzellikle erdemliliği birleştirmeyi başarmış sevgili bir arkadaşımızı yitirdik. Böyle zamanlarda söylenebilecek fazla bir söz yoktur. Onu hep özleyeceğiz.
Musa Kart: Bu ülkenin çıkarlarını savunma adına çok güçlü ve kararla duruş sergiledi. Üstelik bunu mizah duygusunu hiç kaybetmeden yaptı. Her ölüm erkendir ama Türkel'in ki gerçekten erken oldu, çok üzgünüm.
Kamil Masaracı: Ülkemiz adına çok ama çok önemli bir kayıp. İlerici, yurtsever, esprili, hümanist, zeki, yaşadığı gezegen için sorumluluk duyan, bağımsız ekonomik analizlerini bizden esirgemeyen, iyi bir öğretmen, gerçek bir aydındı. Çok üzgünüm.
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!