Devlet Tiyatroları'nda sahne sayısı artıyor
Kuruluşunun 60. yılını kutladığı 2009-2010 sanat sezonunda 54 sahneye ulaşan Devlet Tiyatroları (DT), 2011'de Denizli, Manisa, Ordu ve Kayseri'de perde açarak sahne sayısını 58'e çıkaracak.
Seyirci ve temsil sayısı açısından da yüzleri güldüren bir başarı yakalayan DT, Türkiye'nin bütün illerini tiyatro ile tanıştırmayı hedefliyor. Yeni sahnelerle birlikte 2010 tiyatro sezonunu sonunda sahne sayısında 2000 yılına göre yüzde 93, 2007 yılına göre yüzde 61 oranında artış kaydeden DT, koltuk kapasitesinde de ciddi bir artış sağladı.
Buna göre 2001-2002'de 10 bin 187 olan koltuk kapasitesi, 2009-2010'da 17 bin 932'ye ulaştı. Temsil sayısı açısından bakıldığında geçtiğimiz sezon 2000 yılına göre yüzde 40'lık bir artış gerçekleşti. Tiyatro seyircisi bakımından da yükselen bir grafik yakalayan DT, geçtiğimiz sezon 1 milyon 641 bin 139 kişiyi tiyatro salonlarında ağırladı. DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, 2009-2010 sanat sezonunda 60. yılını kutladıklarını anımsatarak, 60. yılda 60 sahne hedeflediklerini söyledi.
Bu hedefi gerçekleştirmek için çalışmalara çok öncesinden başladıklarını anlatan Bilgin, geçtiğimiz 2 yılda 20 küsur sahne açtıklarını bildirdi. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde sahne sayısını artırdıklarını, farklı semtlerde sanatseverleri yeni sahnelerle buluşturduklarını belirten Bilgin, ''Şu anda turne sahnelerimiz hariç 54 sahnede perde açıyoruz. Arkadaşlarıma ve alt yapıma güveniyorum. Bazen 15 gün içerisinde binayı onarıp yeni bir sahne açacak kadar hızlı çalışabiliyoruz'' dedi. Yeni sezonda 4 yeni sahne daha açacaklarını kaydeden Bilgin, Denizli, Manisa, Ordu ve Kayseri ile sahne sayısının 58'e ulaşacağını belirtti.
''İş yapmayan insan konumuna düşürüyoruz"
Türkiye'nin çeşitli illerinde tiyatro açıldığını duyanların bu işi kolay sandığını ve talepte bulunduğunu dile getiren Bilgin, ''İsteğin olması hoşuma gidiyor aslında, sadece talepleri karşılayamayacağız ve iş yapamayan insan konumuna düşeceğiz diye korkuyorum'' diye konuştu. Oynayacak tiyatro salonu bulunmayan yerlere de gittiklerini, inatla temsil verdiklerini anlatan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu sezon 54 sahneye ulaştık. Daha önce düğün salonlarında bile oynadık. Şimdilerde yeni bir çaba var. Birçok ilde kültür merkezleri yapılıyor. Bu çok güzel bir gelişme, gerek Bakanlık gerekse belediyeler kentlere kültür merkezleri kazandırıyor. Şehir de değişiyor bu sayede. Önümüzdeki 10 yıl içinde Devlet Tiyatrolarının 70-75. yılında 81 ilimizde tiyatro olsun istiyorum.
Şırnak'ta, Hakkari'de, Uşak'ta doğuda batıda fark etmiyor. 'Bugün randevu veremem tiyatroya gideceğim', 'önümüzdeki hafta için bilet aldım' gibi cümleler kurulsun istiyorum. Bu çok büyük bir hayal değil. Ben kısa bir sürede 8-10 şehirde bunu başardıysam 81 ilde perde açmanın zor olmadığını düşünüyorum. 81 ilde her gece perde açan bir tiyatro hayatı yaratmayı hem hedef olarak hem de bir misyon olarak üzerime aldım. Bu görevde olsam da olmasam da benim gönlümden geçen, hayalim 10 yıl içinde 81 ilimizde tiyatro bulunması. Düzenli oyunların, temsillerin sahnelendiği bir tiyatro dünyası yaratmak isteğim.''
''Koltuk sayımız artınca seyirci de arttı"
Lemi Bilgin, yeni sahnelerin yeni koltuklar anlamına geldiğini ifade ederek, ''Koltuk sayımız artınca otomatik olarak seyircimiz de çoğaldı. Bu farklı algılanmasın 'eskiden boştu, şimdi doldu' gibi'' dedi. Büyük Tiyatro'da provaları izlemeye gittiğinde gişeden bilet alanları gözlemlediğini anlatan Bilgin, ''Bakıyorum bir kişi sıraya giriyor balkonun en köşesinden yer alıyor. Ben olsam orada oturup seyretmem diyorum. Aslında bu durum çok hoşuma gidiyor ve bu tür seyircimize çok değer veriyorum'' şeklinde konuştu.
Provalarda oyunculara, ''Arkadaşlar sizi buradan iyi anlamıyorum. Balkonun en arka sırasında oturan seyircinin de en az benim kadar hakkı var. Sizi duyacak, anlayacak, hissedecek, etkilenecek'' dediğini kaydeden Bilgin, yüzde yüz doluluğun en seyredilmeyecek koltuğun satılması anlamına geldiğini dile getirdi.
''Seyirci Elazığ DT'nin kuruluşunu pasta keserek kutladı"
Seyircilerden gelen elektronik postaları takip ettiğini ve okuduğunu belirten Bilgin, geçtiğimiz aylarda yaşadığı şu anısını paylaştı:
''Elazığ'dan bir seyirci topluluğu bana mail atmış. Elazığ'da ikinci yılımız olduğunu ve bunu pasta ile kutladıklarını anlatmışlar. Seyirciler gelmiş, pasta almış. Oyuncuların da bundan haberi yok. Sonra fotoğrafını çekip bana göndermişler. Ne kadar ilgililer, takip ediyorlar. Tiyatronun açıldığı tarihi bile unutmuyorlar. Onlar için ne kadar önemli ki bugünü pasta ile kutluyorlar. Seyircilerden biri 'Elazığ'da bir caddede, bir dükkan camında DT'nin oyun afişini görmenin bizim için ne anlama geldiğini, insanların hayatında nasıl bir aydınlığa yol açtığını bilemezsiniz' diyor.'
Türkiye'nin her bölgesinde, taşrasında, kentinde DT'nin ışığını görmenin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen DT Genel Müdürü Bilgin, bu tür güzel dönüşlerin cesaretlerini artırdığını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Salim ve Enes'in sildiği mesajlar ortaya çıktı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Beşar Esad'dan ilk açıklama
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- CHP'de kritik isme ihraç yolu
- Acemoğlu'ndan Türkiye'ye kritik uyarı
- Bilal Erdoğan'dan 'helalleşme' isyanı
- CHP'li 6 belediyenin hesabına bloke konuldu!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İmamoğlu'ndan ilk 'bloke' açıklaması