Haydarpaşa Garı eski haline 1-2 yılda döner

Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısının aslına uygun şekilde yeniden inşası, uzun ve zahmetli bir süreci de beraberinde getirecek. İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Türkiye şartlarında tarihi yapının eski haline dönmesinin 1-2 yıl alabileceğini, maliyetinin de çok yüksek olacağını söyledi.

Haydarpaşa Garı eski haline 1-2 yılda döner
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.11.2010 - 14:57

Haydarpaşa Tren Garı’nın çatısını pazar günü yok eden yangının nedeni ve sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Haydarpaşa Gar binasına ilişkin önceki bilgilerin derlenmesi, rölevelere dayanılarak restorasyon projesinin hazırlanması gerektiğini anlattı. “Rölevesi var mı bilmiyorum” sözleri ile önemli bir noktaya işaret eden Ahunbay “Haydarpaşa için zaten bir restorasyon projesi hazırlanması gerekliydi. Kısmi projeler vardı, onların gözden geçirilip bugünkü duruma göre ayarlannması gerek” dedi. Yanan çatıda özel yapım çelik makaslar gördüğünü söyleyen Ahunbay, çatıdaki profillerin piyasada mevcut olup olmadığının şu an bilinmediğini de dile getirdi. Ahunbay “Bu özel yapım malzemelerin tekrar yapılıp yapılamacağının araştırılması gerek. Maliyeti hakkında tahminde bulunmak güç ama büyük bir maliyet çıkacağı ortada” dedi. Ahunbay, yeni çatı için uzun süre röleve çalışması yapılacağını, sonra restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanacağını anlatarak “Projenin kuruldan geçmesi, ihaleye çıkarılması ve uygulanmaya başlanması 1-2 yılı bulacaktır” diye konuştu.


Deniz suyu eleştirisi

Ahunbay, tarihi yapılara tuzlu su ile müdahale etmenin “kriminal” bir durum oluşturuduğunu vurgulayarak “Ekstraksiyon denilen yöntemle yani kağıt mendil gibi parçaları yüzeye koyup yavaş yavaş emdirerek tuzun olumsuz etkisine karşı önlem alabilirsiniz. Zahmetli bir iş ama koruma için yapılabilecek olan bu” diye konuştu.


Sorumlular için suç duyurusu

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı da tarihi yapılarda basit onarımlar sırasında genelde belediyeden ruhsat almadan koruma kurulu kararı ile çalışmalar yapıldığını ancak bu işleyişin hukuken yanlış olduğunu söyledi. Bu yangının herkes için “uyarı” olması gerektiğini belirten İncedayı, bilirkişi raporlarının açıklanmasının ardından sivil toplum örgütleriyle birlikte sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.


Temizleme çalışmaları sürüyor

TCDD Genel Müdür Vekili İsa Apaydın, çatıda delil toplama işlemlerinin sürdüğünü, bunun tamamlanmasının ardından temizleme çalışmalarına başlanılacağını belirterek, “Çatı, emniyete alındıktan sonra yolcularımızı Haydarpaşa’ya getireceğiz. Şu anda trenlerimiz Söğütlüçeşme’ye kadar normal seyirlerinde” dedi. Apaydın, bilirkişi heyetinin çalışmalarını da bitirmek üzere olduğunu söyledi. Çatıdaki onarımın ruhsatsız yapılmasına ilişken açıklama da yapan Apaydın, “Bu basit bir onarım değil, acil onarım gerektiren bir önlem. Çatıdan yağmur yağıyorsa durdurmayacak mıyız? Bunu yaptı arkadaşlarımız. Ayrıca kendimiz de bir teknik heyet kurduk, biz de inceleme yapacağız” diye konuştu.


Tepkiler

CHP İstanbul Gençlik Kolları ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi üyelerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, önceki gece yangın nedeniyle güvenlik kordununa alınan Haydarpaşa Tren Garı’nın yakınına karanfiller bıraktı. TKP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada “AKP ülkemizi karanlığa gömerken, Haydarpaşa Garı'na da yakılmak düşmüştür. Yangın ve yangının söndürülmesi sırasında yaşananları incelemek üzere, hızla bağımsız bir komisyon oluşturulmalı” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler