Rüştü Asyalı'nın sesinden 'Nazım Hikmet' şiirleri
Devlet Tiyatrolarında 18 Kasım'da Akün Sahnesi'nde dünya prömiyeri yapacak olan Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo adlı sunum, Rüştü Asyalı'nın sesi ve Cem İdiz'in piyanosundan çıkacak notalarla seyirciyi selamlayacak.
Düzenlemesi Nihat Asyalı tarafından yapılan sunumu yöneten, aynı zamanda sesiyle anlam katan Rüştü Asyalı, Nazım Hikmet'in yazdığı her yapıtın, her gün taze, her gün geçerli olduğunu ifade ederek, ''Nazım'ın modası hiçbir zaman geçmiyor, Her an etkileyici bir düşüncesi vardır. Düşüncelerinin dışında olağanüstü bir şairdir'' dedi.
Memleketimden İnsan Manzaraları'nın her sanat dalına ve sanatçıya büyük bir malzeme olduğunu dile getiren Asyalı, duygularını, ''Kim bilir bu eserden kaç ressam tablo çıkarır, kim bilir kaç müzisyen senfoni besteler, kaç heykeltıraş kompozisyon çıkarır. Bütün sanat dallarını sayabiliriz. Bu büyük bir yapıttır. Hatta şairler onun üzerine şiir bile yazabilirler, kendisi şiir olmasına rağmen'' sözleriyle ifade etti.
Nihat Asyalı'nın kendi tiyatral yaklaşımına göre yapıttaki ''onbir tablo''yu aradan süzdüğünü anlatan Asyalı, ''Ölene kadar 'Ben bir Türk şairiyim' diyen Nazım Hikmet tüm sanat dallarına ve sanatçılarına malzeme veren büyük bir yazardır. Tiyatro da bundan kendine düşen payı almıştır'' diye konuştu.
Asyalı, sunumun ortaya çıkış sürecisini ise şöyle anlattı:
''Devlet Tiyatrolarında Nihat Asyalı'nın yazdığı 'Rab Şeytana Dedi ki' adlı bir oyunumuz var. Cem İdiz, bu oyunun müziklerini hazırladı. Oyunun prömiyerini kutlarken, Nihat Asyalı'ya 'Bize ne zaman Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan bir düzenleme, kurgu yapacaksın ki ikimiz bunu bir resital şeklinde sunalım' diye sorduk. Kendisi 'bakalım' dedi.
Biz zannetik ki 'bakalım' dedi ve geçti. Sonra 1.5 ay sonra bizi aradı, 'istediğiniz hazır gelin alın' dedi. Cem'le ben çok şaşırdık ve sevindik. Zaten yıllardır Cem'le böyle bir çalışma yapmak istiyorduk. Daha önce de birlikte birçok çalışma yaptık ama bu uzun soluklu ilk işimiz olacak. Umuyorum bundan sonra da devam edecek.''
''Özellikle gençler eserin geri kalanını merak etsin istiyoruz"
Nazım Hikmet'in bütün yapıtlarıyla tiyatroya elverişli büyük bir yazar olduğuna işaret eden Asyalı, ''Ben başrejisör olarak şunu söyleyebilirim DT'de Nazım Hikmet'e dair oyunlar, benzeri çalışmalar yıllardır yapılıyor. 'Ferhat ile Şirin' kim bilir kaç kez seyirciyle buluştu, büyük bir etki yaratarak, Biz ''onbir tablo''yu yaptık, belki 21 tablo yapan da olur, bu yaklaşıma bağlı bir şeydir. Benzeri çalışmalar hep yapılmakta yapılacaktır'' diye konuştu.
Asyalı, yapıtın amacını ise şöyle özetledi:
''Bu eseri resital biçiminde sunuyoruz. Cem, bestesi ve piyanosuyla ''onbir tablo''ya eşlik ediyor. İki bölümde sunuyoruz toplam 1.5 saat sürüyor. Ben hem sunumu yapıyorum, hem de Cem'in bestelerinden Nazım şarkıları var onları söylüyorum. Yeni 4 şarkı çıkıyor ortaya, hiç duyulmamış bu yapıt için bestelenmiş şarkılar bunlar.Asıl amacımız gelen seyircimizin özellikle gençlerin, Memleketimden İnsan Manzaraları'nın bütününü, 500 sayfalık kocaman cildi merak etmelerini sağlamak. 'Onbir tablo' bu peki gerisi ne diye merak ederlerse bu sunuş da Devlet Tiyatroları da Nazım konusunda, Türk edebiyatı konusunda amacına ulaşmış demektir.
Türk edebiyatının birçok büyük eseri Devlet Tiyatrolarında sahne bulmuştur. Bu açıdan üzerimize düşen görevi yapmaya çabalıyoruz. Ben de bu uğraş içinde bulunan sanatçılardan biri olarak gururlanıyorum. Bu 60 yıldır böyle. 60. yılımız sürüyor bu kapsamda sunumumuz dünya prömiyeri yapacak. Nazım, uçsuz bucaksız büyük bir kaynak, dev yapıtların buluştuğu bir büyük dağarcık, bitmez tükenmez. Seyircilerimiz merak etsinler, özellikle bütünü alıp okusunlar, Nazım Hikmeti'i anlamaya çalışsınlar.''
Nihat Asyalı'nın düzenlediği, Rüştü Asyalı'nın yönettiği 2 perdelik 'Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo adlı sunum, 18 Kasımda Akün Sahnesi'nde dünya prömiyeri yapacak.
Müziği Cem İdiz'e ait sunumda, dekoru Hakan Dündar hazırladı. Işık tasarımını Ersen Tunççekiç'in üstlendiği sunumda Füruzan Tercan dramaturg, Berin Ötenel yönetmen yardımcısı, Batuhan Yalçın da reji asistanı olarak görev yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Bir acayip Türkiye hikâyesi
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e 'Suriye' yanıtı
- Başkan Özarslan’dan açıklama
- Salim ve Enes'in sildiği mesajlar ortaya çıktı