Köşk'te AB toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantıda Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde gelinen aşama ele alındı. Gül, yalnızca "Süreci hızlandıralım, ilgili yasaları bir an önce çıkartalım" mesajı verdi. Muhalefet, toplantıda hükümetin AB politikasını sert bir şekilde eleştirdi.

Köşk'te AB toplantısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.10.2008 - 13:06

Çankaya Köşkü'nde yapılan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri toplantısına, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, TBMM Uyum Komisyonu Başkanı, AKP Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Başkanvekili AKP Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Başkanvekili CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ve Katip Üye MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır katıldı.

Toplantıda, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile bakanlığın ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin üst düzey yetkilileri de hazır bulundu.

AB'ye katılım sürecine ivme kazandırmak için atılacak adımların eşgüdüm içinde belirlenmesi amacıyla düzenlenen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda, önümüzdeki dönemde öncelikli olarak gerçekleştirilebilecek reformlar ele alındı.

Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Gül, öncelikle Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine yeni bir ivme ve hareketlilik kazandırılması gereğine dikkati çekerek, "Gecikme Türkiye'ye çok şey kaybettirir. Önümüzdeki fırsatları kaçırmamalıyız" dedi. Önceliğin samimi bir şekilde AB'ye verilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, "AB ile müzakere sürecini ve bu yolda atılacak adımları günlük siyasi çekişmelerin dışında tutarak, partiler üstü bir anlayış içinde ele almamız gerekir" görüşünü dile getirdi.

CHP ve MHP'li üyeler toplantıda hükümetin AB politikasını sert bir şekilde eleştirdi. Onur Öymen, öncelikle AB'nin temel beklentileri konusunda görüş birliğine varılması gerektiğini söyleyerek, "Mesela AB dokunulmazlığın kaldırılmasını istiyor. Siz istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan Adalet Bakanı ile Müsteşarın çıkarılmasını istiyor ama sizden ses yok" dedi. Türkiye ile Hırvatistan'ın müzakerelere aynı tarihte başladığını anımsatan Öymen, bugüne kadar Türkiye'nin 8 fasılda fiili müzakerelere başladığını ancak Hırvatistan'ın 18 fasıla ulaştığına dikkat çekti. Ancak Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Babacan, bu konularda bir yanıt vermemeyi tercih etti. MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır da, Dışişleri Bakanlığı ile Başmüzakereciliğin aynı kişide toplanmasını eleştirdi. Ancak bu eleştiri de yanıtsız kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler