Her şey 'cemaatçi' koca dayağıyla başladı

Türkiye'de ilk kez bir Başsavcı'nın makamının arandığı ve gözaltına alındığı Erzincan'daki olayların başlangıcı 2007'ye dayanıyor. İşte Erzincan'da 3 yıldır yaşananlar...

Her şey 'cemaatçi' koca dayağıyla başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.02.2010 - 08:00

 

İşte olayın perde arkası:
 
2 Temmuz 2007: Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzincan Başsavcılığı’na atandı.

2 Kasım 2007: Jandarma’ya eşinden şiddet gören bir kadın başvuruda bulundu. Kadın savcılık ifadesinde gördüğü şiddetin yanısıra kocasının İsmailağa cemaatinin önde gelenlerinden olduğunu ve bu cemaatin faaliyetlerini anlattı. Cihaner bunun üzerine düğmeye bastı.

Vatan'ın derlediği habere göre, Soruşturmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenişafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak , kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca gibi isimlerin yer aldığı 235 şüpheli vardı. Erzincan’da baskınlar yapıldı 29 kişi gözaltına alındı 9 kişi tutuklandı.

 

‘Adalet Bakanı aradı’ iddiası

Cihaner’in iddiasına göre, o gün kendisini dönemin Adalet Bakanı Cemil Çicek aradı ve “Cezaevleri dolu. Seçimden önce zora gireriz” diyerek şüphelilerin bırakılmasını istedi. Arayanlardan birisi de Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen’di. Bu iddialar Çiçek tarafından hala yalanlanmadı.

 

‘Örgüt silahlı görev benim’

2 Mart 2009: Soruşturma 16 ile yayılacağı sırada Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Savcısı Osman Şanal devreye girdi. Şanal, bir ihbara dayanarak grubun “silahlı örgüt” olduğunu iddia etti ve “soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek dosyayı istedi. Cihaner dosyayı göndermedi.

5 Mayıs 2009: Şanal, Valiliğe bir yazı göndererek, Cihaner’in görevini sonlandırdığını bildirdi.

 26 Mayıs 2009: Cihaner ise Valiliğe yazdığı cevabi yazıda, Şanal’ın bu yönde bir yetkisinin olmadığını öne sürdü. Cihaner, Şanal’ı HSYK’ye ve Bakanlığa şikayet etti.

- Cihaner, gelen baskılar üzerine dosyayı Erzurum’a gönderdi. Ama bu kez başka bir cemaatle ilgili ikinci bir soruşturma başlattı. Erzurum bu dosyayı da istedi.

12 Haziran 2009: Taraf gazetesi ’İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı ve Albay Dursun Çiçek imzalı belgeyi yayımladı. ”AKP ve Gülen’i Bitirme Planı“ olarak yorumlanan planın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiaları gündeme gelince gözler Erzincan’a çevrildi.

 

Cihaner’e 26 yıl hapis istemi

18 Haziran 2009: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında soruşturma açtı. Bakanlık, 18 Haziran’da tamamladığı soruşturma raporunda, şikayetçilere dayanarak Cihaner’i 15 ayrı eylem nedeniyle suçladı. Cihaner hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istenen rapor üzerine hazırlanan iddianamede, şikayetçilerin isimleri ”Duyarlı ve mağdur bir vatandaş“, ”İkram Çamur“, ”Hakan Vural“ olarak açıklandı. Cihaner’in ”İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek“, ”sahte evrak“, ”kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak“suçlarını işlediği belirtildi.

 

Ergenekon’la bağlantı kuruldu

22 Haziran 2009: Şanal, iddianameyi 22 Haziran’da bitirdi. İddianamede, ’silahlı örgüt’iddiasına yer verdi. İddianamenin kabul edilmesiyle 13 şüpheli hakkında dava açıldı. Bu arada ”Erzincan“ ve ”x“ adlı iki ayrı gizli tanığın ifadeleri üzerine soruşturma ”Ergenekon“ kapsamına alındı.

 

Barajda mühimmat ve sim kart çıktı

27 Ekim 2009: DSİ’ye ait Göyne barajında yapılan aramayla mühimmat ele geçirildi. Aramada cep telefonu ve sim kart da bulundu. Sim kartın çözümü Jandarmada görevli iki subayı işaret etti.

20 Kasım 2009: Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan, Üsteğmen Ersin Ergut ve astsubay Orhan Esirger tutuklandı. Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan Şanal’a ifade verdi.

30 Kasım 2009: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında kovuşturma izni verdi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Görevi kötüye kullanmak’, ’şüphelilere şantajla baskı yapmak’, ’resmi evrakta sahtecilik’ ve ’yetki gaspı’yla suçlanan Cihaner hakkında 26 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

 

MİT’çiler tutuklandı

4 Aralık 2009: Ertan’dan ele geçirilen CD’ler MİT mensuplarını işaret etti. MİT Erzincan Müdürü Ş.D. ile iki MİT görevlisi de 72 saatlik sorgularının ardından tutuklandı.

30 Ocak 2010: Kahramanmaraş’ta görev yapan Jandarma Astsubay Ç.D. tutuklandı.

3 Şubat 2010: Daha önce Erzincan’da görev yapan Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Recep Gençoğlu tutuklandı.

Savcı 3’ncü Ordu’ya giremedi

9 Şubat 2010: Şanal gözaltına aldığı 3. Ordu Komutanlığında görevli A.S.’nin bürosunu aramak istedi ancak içeri giremedi.

11 Şubat 2010: Yaylabaşı Beldesi’ndeki Jandarma Karakol Komutanı Astsubay M.Y ve astsubay A.S. tutuklandı.

15 Şubat 2010: Şanal, 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’i soruşturma kapsamında bilgisine başvurmak üzere Erzurum Adliyesi’ne davet etti. Ancak Berk gitmedi. Berk bu kez ” şüpheli “ sıfatıyla 10 gün içerisinde ifade vermeye 2. kez çağrıldı.

- Erzincan İliç’ten, Malazgirt’e gönderilen Savcı Bayram Bozkurt, “Kene haberleriyle Erzincan’daki Ergenekon soruşturması sulandırılıyor” dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler