CHP Çeşme Belediye Başkanı Adayı Lâl Denizli: 'Talana karşı duracağız'

Seçim sürecinde çevrecilerle bir araya geldiğini belirten Denizli, “Yetkimizin ve kanunların bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanarak Çeşme’nin doğal güzelliklerini koruma mücadelesini vereceğim” dedi.

Rıfat Kırcı

İzmir’de yerel seçim yarışında en heyecan verici ilçeler arasında Çeşme de yerini aldı. CHP’nin hem genç hem de kadın adayları arasında olan Lâl Denizli, 31 Mart’ta Çeşme Belediye Başkanlığı için yarışacak. Denizli, partinin en genç adayları arasında olsa da uzun süredir CHP’de siyaset yapıyor. Çeşmelilerle birlikte seçim çalışmalarına devam eden 32 yaşındaki Denizli, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

CHP’de siyaset tecrübeniz olsa da hem en genç hem de kadın adaysınız. Partinizin size olan güvenini nasıl değerlendiriyorsunuz? Başarınız size neler hissettiriyor?

18 yaşımdan bu yana Cumhuriyet Halk Partisi’nin çeşitli kademelerinde görev aldım. Son seçimde de cumhurbaşkanı adayımızın saha koordinatörü olarak görev aldım. Partimizde ve sahada tecrübeli bir siyasetçiyim. Partim de tüm bu nedenlerle bana güvendi ve memleketim Çeşme’de belediye başkan adayı olmamı uygun gördü. Tabii bu durum ortaya koyduğumuz değişim vizyonunun bir tezahürü olarak görülmelidir. Değişim vizyonu ile gençlerin ve kadınların önü açıldı, bu da benim gibi genç ve kadın siyasetçilerin siyaset sahnesinde daha rahat yer bulmasını sağladı. Ülkemizin ve dünyanın önemli turizm bölgelerinden biri olan Çeşmemizi hak ettiği noktaya getirmek için mücadele edecek olmak beni hem heyecanlandırıyor hem de mutlu ediyor.

Çeşme’de çevre örgütlerinin ranta, talana yönelik uygulamalara karşı ciddi direnişi var. Sizin çevre örgütleriyle iletişiminiz nasıl olacak?

Çeşme’de doğaya ve tarım alanlarına karşı yapılan talanın her daim karşısında olacağım. Görev süremde de bu tavrımı çok net göreceksiniz. Çevre örgütleri de bu noktada önemli işler yapıyorlar. Seçim sürecinde de çevrecilerle ve çevre örgütleri ile bir araya geldim. Verdiği mücadelelerle ilgili bilgi aldım. Seçimlerden sonra da kendileri ile bir araya gelerek kent talanına karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yetkimizin ve kanunların bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanarak Çeşme’nin doğal güzelliklerini koruma mücadelesini vereceğim ve bu mücadeleyi veren çevre örgütlerinin de yanında olacağım. Yine bu çevre örgütlerinin kent konseyinde yer alması için önayak olacağız.

‘HALK PLAJLARINI ARTIRACAĞIZ’

Belediyenin, kamusal alanlardaki rolü ne olacak? Halk plajları, ücretsiz plajlar artırılabilir mi?

Kıyı kanuna göre kıyılarda ilk 50 metrede sadece halkın kullanabileceği yaya yolu, gezinti ve dinlenme alanları ile rekreaktif alanlara izin verilebilir. Belediyemizin önceliği her zaman kıyılarımızda kamu faydasını gözetmek olacaktır. Hizmet sektörünün Çeşme turizmi için önemi yadsınamaz ancak bunu kamuözel dengesi gözeterek yapmak gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda halk plajlarımızı artırmak için gerekli çalışmalar yapılacak.

SU SPORLARINA DESTEK

Belediye başkanlığınızda su sporlarına yönelik neler yapacaksınız?

Su sporları, özellikle de sörf Çeşme’nin çok önemli bir değeri. Ülkemizde sörf sporunun yapılacağı en uygun sahiller Çeşme’de bulunuyor ve bu konuda dünya standartlarında sahillerimiz var. Bu konuda çok şanslı olduğumuzun bilinciyle hareket edeceğiz. Geçtiğimiz günlerde sörf okullarımızın temsilcileri ile bir araya geldik. Göreve geldiğimiz günden itibaren su sporlarını teşvik edecek projeler yapacağız. Bu spora gönül vermiş gençlerimize malzeme desteği sağlayacağız, sörf okullarının artması ve mevcut sörf okullarının olanaklarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapacağız. Sörf sporu dışında da Çeşme’de yapımı devam eden olimpik yüzme havuzunun hızlıca bitirilmesini sağlayacağız.

Trafik, otopark, ulaşım sorununa karşı planınız nedir?

Trafik konusu yaz dönemi dışında Çeşme’de bir sorun değil ancak yaz sezonu geldiğinde bazı sorunlar yaşamaktayız. Bu sorunun çözülmesi için gerek Çeşme içi ulaşımı gerekse İzmir’e olan toplu ulaşımı artırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel esnafla ortak çalışmalar yapacağız. Ulaşım konusunda yeniden rotalama yaptık. Halk ziyaretlerinde ulaşım konusunda çok sayıda şikâyet aldık. Bu konuda da şoförler odası, dolmuş şoförleri, taksi duraklarıyla bir araya gelerek çözüm önerilerini aldık. Ekibimizle de çalışarak bu önerileri değerlendirdik. Projelerini hazırladığımız yeni rotalar ile hem Çeşme içi ulaşım sorununu hem de Çeşme-İzmir arası ulaşım sorununu çözeceğiz. Otopark da Çeşme’nin özellikle yaz sezonu en önemli sorunlarından biri. Mevcut otoparkların iyileştirilmesinin yanı sıra Çeşme’ye üç yeni otoparkı kazandıracağız. Bu üç otoparkın toplam kapasitesi 1800 araç olacak.

Sosyal tesisleri artıracak mı?

Çeşme Belediyemiz sosyal tesis konusunda birçok belediyeden daha iyi durumda. Ancak yeterli değil. Projelerimiz arasında bir gençlik merkezi var. İçerisinde etüt alanları, kültür sanat kursları, bilişim ve kodlama kursları, spor salonu ve kütüphane olan projemiz hazır. Göreve geldiğimiz zaman hızlıca uygulamaya koyacağız. Bunun yanı sıra merkez dışındaki mahallelerimizde de gençlerimiz için kitap kafeler, halkımız için de sosyal tesisler yapmak için projeler hazırladık.

‘ÇİFTÇİLERE MAZOT VE GÜBRE'

Tarım faaliyetine önem verdiğinizi belirtmiştiniz. Çiftçilere yönelik teşvikleriniz neler olacak? Programları hazırlayacak mısınız?

Tarım alanlarını korumak ve tarım faaliyetlerini desteklemek bizim en önemli konularımızdan biri. Çeşme’de coğrafi işaret niteliği taşıyan birçok tarım ürünümüz var. Çeşme limonu, anason, enginar, lavanta, kekik, çeşme kavunu, sakız gibi birçok yerel ürünümüzü korumak, ekonomiye kazandırmak ve geleceğe aktarmak en önemli hedeflerimizden. Bu kapsamda belediyeye ait tarım alanlarını üretime açacağız, çiftçimize teşvik paketleriyle tohum, su, mazot, gübre destekleri sağlayacağız.