Yufkanın çatlamasını ortadan kaldıran aşçı sırrı! Börek asla sönmüyor
Börek yaparken yufkanız çatlıyor ve börek piştikten sonra sönüyorsa bu tekniklerden sonra asla sönmeyecek
cumhuriyet.com.trBörek yaparken çatlama sorunu oluşabiliyor. Veya börek fırından çıktıktan sonra sönebiliyor. Şimdi öğreneceklerinizden sonra böreğiniz asla sönmeyecek ve yufkalar asla dağılmayacak.
22 yıllık börek ustası Çimen İbrahimi börek pişirme konusunda bazı püf noktaları paylaştı. Kıymalı çarşaf böreğinin nasıl lezzetli olacağını anlattı.
* Yufkalar taze olmalı. Taze yufkayla yapılan börek çok daha iyi olur.
* Kıymalı böreğin en birincil kuralı kıymanın kalitesidir. Kıyma taze olmalıdır. Dondurulmuş olmamalıdır. Kıyma iki kez çektirilmelidir. Kıyma biraz yağlı olursa börek daha iyi olur.
Peki çarşaf böreğinin tarifi nasıldır?
İşte çarşafa konulup açılan, muhteşem lezzete sahip çarşaf böreği için malzemeler...
Malzemeler:
-6 su bardağı un
-1 çay ılık süt
-1/2 paket yaş maya
-1 çay kaşığı şeker
-1 su bardağı sıvı yağ
-2 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı
-tuz (azaltıp arttırılabilir)
-1 adet yumurta
-2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
İç harcı için;
-4 adet patates
-200 gram kıyma (az yağlı)
-2 adet soğan
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı kırmızı biber
-2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
-1 çay kaşığı karabiber
ÇARŞAF BÖREĞİNİN TARİFİ
Milliyet'te yayınlanan bir içerikte; Çarşaf böreğinin aşama aşama tüm tarifi paylaşıldı. İşte bilmeniz gerekenler
*Şeker ve mayayı sütün içerisinde çözdürün.
*Unu büyük bir kaseye alın ve ortasına bir havuz açın.
*Mayalı karışımı havuza dökün, kenarlardaki unlardan alarak havuzu karıştırarak yavaş yavaş kapatın
*Tuzunu ekleyin ve suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru toparlayın.
*Tezgaha alıp birkaç dakika yoğurduktan sonra dört bezeye bölün, bezelerin üzerine örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
*Bu arada patatesleri minik küpler şeklinde kesin ve bir kaba alın. Soğanları yemeklik doğrayın, kıyma ve baharatları da ekledikten sonra harcı karıştırın.
*Fırını 200 derecede ısıtın.
*Mayalanan hamurları merdane yardımıyla yemek tabağı boyutunda açın ve her açtığınız hamurun altını üstünü iyice yağlayın.
*Açtığınız her hamuru teker teker alıp elinizle çeke çeke inceltin. Bu noktada iki kişi olmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hamuru alttan tutup hafif hafif çekiştirmelisiniz. Yırtıklar oluşabilir, önemli değil.
*Yeterince incelip büyüdüğünde, temiz bir masa örtüsü veya çarşafın üzerine yayın ve yine yağlayın.
*İç harcı, açılmış hamurun üzerine gelişi güzel serpin
*Çarşafın karşılıklı iki kenarından kaldırarak, hamurun sarılmasını sağlayın.
*Karşılıklı iki rulo oluşacak. Aynı gül böreği sararmış gibi kendi etrafına dolayın ve yağlanmış tepsiye alın.
-Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp, tepsiye yerleştirirken bir öncekinin devamı şeklinde dolayın.
-Hepsi bittikten sonra çırpılmış yumurta ve erimiş tereyağı karıştırıp böreğin üzerine dökün.
-200 derecede, altı pişip, üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Kaynaklar: Tarifsiteniz - Milliyet