Vejetaryen diyetinde protein ihtiyacını karşılama: Dengeli ve sağlıklı bir yol

Vejetaryen beslenenler için yeterli miktarda protein alımı önemli bir unsurdur. Özellikle diyet yapmak isteyen vejetaryenlerin öğünlerin farklı besinlerden protein alması gerekir. İşte p0rotein ihtiyacını karşılayabilecek besinler...

cumhuriyet.com.tr

Protein, her diyetin vazgeçilmez bir bileşenidir. Vücudun düzgün çalışması için büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir makro besindir. Özellikle kas kütlesi oluşturma ve koruma açısından kritik bir rol oynar. Kadın sağlığı söz konusu olduğunda, önemli kas kütlesini korumak düşünüldüğünden daha önemlidir. Beslenme uzmanlarına göre, kadınlar özellikle osteopeni (kemik yoğunluğu kaybı) ve sarkopeni (kas kütlesi kaybı) riski altındadır. Bu sorunlar genellikle 30'lu ve 40'lı yaşlarda ortaya çıkar ve günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Uzmanlar, sarkopeni ile mücadelenin en iyi yollarının düzenli direnç antrenmanı ve yeterli protein ve kalori içeren dengeli bir diyet olduğunu vurguluyor.

VEJETARYEN PROTEİN KAYNAKLARI

Diyeti bütün gıdalara dayalı olarak düzenlemek önemli. Beslenme uzmanları, takviyeler veya tozlar yerine bütün gıdalara öncelik vermeyi öneriyor. Çünkü bütün gıdalar, vücuda sadece tekil besin maddeleri değil, aynı zamanda birçok besin maddesini bir arada sunar. Et ve yumurta gibi ana protein kaynaklarına kolayca ulaşamayan vejetaryenlerin, yeterli proteini almasının anahtarı, her öğünün bir protein kaynağını içermesini sağlamaktan geçer.

Süt Ürünleri

Vejetaryenler için süt ürünleri proteini artırmanın kolay bir yolu. Örneğin, kahvaltıda bir bardak süzme yoğurt yaklaşık 18 gram protein sağlarken, sütle pişirilmiş bir fincan yulaf ezmesi yaklaşık 10 gram protein içerir. Ayrıca chia tohumu ekleyerek bu miktarı artırabilirsiniz.

Süzme Peynir

Süzme peynir, fincan başına 20 gram protein sağlayan bir diğer süt ürünü.

Fındık ve Baklagiller

Süt ürünlerine alternatif olarak, badem, yer fıstığı ve antep fıstığı gibi kuruyemişler, hem tuzlu atıştırmalık ihtiyacını karşılar. Öğle ve akşam yemeklerinde ise baklagiller protein ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Özellikle fasulye ve mercimek gibi protein açısından zengin yiyecekler, yarım fincan porsiyon başına yaklaşık 8-9 gram protein içeriyor.

Soya

Soya, bitki bazlı protein kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Soya sütü, fincan başına yaklaşık 8 gram protein sağlarken, tofu ise porsiyon başına 10 gram protein içeriyor.