O meyveyi tüketmek kanser riskini düşürüyor! Antioksidan bombası...
Kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor, antioksidan deposu... Üzümün faydası saymakla bitmiyor. Üzüm, zengin besin içeriği sayesinde sağlığa oldukça faydalı.
cumhuriyet.com.trÜzüm, beyin sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok alanda vücuda fayda sağlıyor. İsviçre'nın Cenevre Üniversitesi'nin (UNIGE) yaptığı çalışmada, siyah üzümün kansere karşı vücudu koruduğu belirlendi.
Meyve ve sebzeler hem vücudu hastalıklardan koruyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. En eski meyve türlerinden olan üzümün güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Üzümün vitamin ve potasyum zenginliğinn yanı sıra stres üzerinde de oldukça olumlu bir etkisi bulunuyor. Bununla birlikte beyin sağlığı üzerinde yapılan araştırmalara göre de Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltıyor. Üzümü mevsiminde sık tüketmek sağlam bağışıklık ve daha dinç bir zihin için önemli” açıklamasında bulundu.
Tuba Örnek, “Yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilecek Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının riski azaltabiliyor. Bununla birlikte hücre yapısını etkiliyor, hücreleri koruyor ve daha uzun bir yaşam süresi ile bağlantılı olan SirT1 genini uyarıyor” dedi.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Düzenli ve dengeli bir şekilde üzüm tüketilmesinin kanser hücrelerinin büyümesini de engellediğini hatırlatan Tuba Örnek, “Üzümün içerisinde bulunan etken maddeler kansere karşı koruyor. Vücuttaki iltihabı azaltıp bilişsel, davranışsal ve biyokimyasal hasarların önüne geçebiliyor. Ayrıca, üzümün sodyum bakımından düşük, potasyum açısından ise zengin olması kan basıncının en uygun şekilde dengelenmesini sağlıyor ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu hale geliyor” dedi. Tuba Örnek; üzümün içerdiği K vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi meraller sayesinde kemik sağlığını da olumlu etkilediğini, ayrıca içeriği sayesinde uykuya dalmada da yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.
ÜZÜMÜN FAYDALARI
Centralhospital.com sitesinde yer alan içerikte; Üzüm bol miktarda enerji ve lif içerir, protein açısından zengindir . Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir. Anavatanı Anadolu olan çeşitleri 1200'ün üzerindedir. Üzümün antioksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Üzüm beyin sağlığından, sindirim sistemine, cilt sağlığından kansere kadar birçok alanda faydalıdır. Üzümün faydalarını sıralayacak olursak:
- Kuvvetli bir antioksidandır,
- Migrene iyi gelir,
- Hazımsızlığı giderir,
- Kolon ve meme kanserine karşı koruyucudur,
- Göz sağlığını ve görme yeteneğini korumaya yardımcıdır,
- Kolesterolu dengeler,
- Böbrek bozukluklarını onarmaya yardımcıdır,
- Astıma karşı faydalıdır,
- Mikropları öldürür,
- Kabızlığı giderir,
- Cilt sağlığı için faydalıdır,
- Cildi yumuşatır ve gençleştirir,
- Sağlıklı saçlar için gerekli olan vitamin ve mineralleri içermektedir.
İçeriğindeki yüksek orandaki şeker nedeniyle kalori değeri fazladır. 100 gram ağırlığındaki bir üzüm 71 kaloridir. Şeker ve karaciğer yağlanması olan hastalar üzüm tüketimi konusunda ölçülü olmalıdır.