Dolma pişirirken dağılmasını önleyen aşçılık sırrı! İçini de diri bırakmıyor

Dolma pişirirken bilmeniz gereken harika bir sırdan bahsedeceğiz. Bu sır sayesinde Türk mutfağının en güzel ''patlıcan dolması, kabak dolması veya biber dolmasını'' pişirebileceksiniz.

cumhuriyet.com.tr

Biber dolması, kabak dolması veya patlıcan dolması pişirirken bilmeniz gereken bazı detayları sizler için derledik. Eğer yaptığınız dolma dağılıyorsa bu sırlar işinize yarayacak.

  • Kıymalı yapacaksanız kıymayı iki kez çektirin.
  • Sebzelerin iyi durumda olmasına dikkat edin.
  • Zeytinyağlı yapın.
  • Ölçüleri iyi ayarlayın
  • Kısık ateşte pişirin
  • Yemeği pişirirken dolmaların üzerine bir kapak kapatın. Bu kapak sayesinde yemek hem iyi pişecek hem de asla dağılmayacak.

Şimdi dilerseniz dolma tariflerimizi sizlerle paylaşalım;

Habertürk'te yer alan bir içerikte; Biber dolmasının daha lezzetli olmasını sağlayan tarif paylaşıldı. Aşçılara göre söz konusu tarif en lezzetli tarifler arasında yer alıyor. İşin sırrı ise içine eklenen nane de gizli.

BİBER DOLMASININ TARİFİ

 Yarım kg dolmalık biber

• Her bibere 1 yemek kaşığı pirinç

• 1 yemek kaşığı salça

• Maydanoz

• 2-3 adet domates

• Karabiber

• Tuz

• Nane

• Sıvıyağ- zeytinyağı

Biber dolmasının hazırlanışı

• Dolmalık biberlerin içlerini temizleyin.

• Domates ve soğanları küçük küçük doğrayın.

• Domatesin kenar kısımlarını biberlerinizin üzerini kapatmak için kullanacaksınız bu sebepten dolayı önce kapatmak için kullanacak kısımlarınız keserseniz daha iyi olur.

• Bir kaba hazırladığımız salça, pirinç, soğan, karabiber, domates, maydanoz, tuz, çok az sıvıyağ ve naneyi ekleyip iyice karıştırın.

• Daha sonra bu harcı biberlere doldurun.

• İçine harç koyduğunuz biberleri, tencereye dizin.

• Harcı yaptığınız kabın içerisine sıcak su koyun.

• Göz kararı olacak şekilde biberlerin yarısına kadar gelecek şekilde kabın içine koyduğunuz suya 1 yemek kaşığı salça ekleyip ve eritin.

• Bu karışımı biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde tencereye, biberlerin yarısına kadar dökün.

• Kesmiş olduğunuz domateslerle biberlerin üst kısımlarını kapatın.

• Daha sonra biberlerinizin üzerine çok az zeytinyağı veya sıvıyağ gezdirin.

• Yemeğinizi kısık ateşte pişirip biraz dinlendirdikten sonra yoğurtla beraber sevdiklerinizle paylaşın. 

 

KABAK DOLMASININ TARİFİ

Kabak dolması denince akla Girit gelir. Sizlerle Girit usulü kabak dolmasının tarifini paylaşacağız.

Mal­ze­meler:

 

8 adet iri ka­bak ve­ya Gi­rit ka­ba­ğı

 

200 gram ta­ze fa­sul­ye

 

1 adet ha­vuç

 

100 gram iç be­zel­ye

 

200 gram iç bak­la

 

1 de­met de­re­o­tu

 

Tuz, ka­ra­bi­ber

 

2 ye­mek ka­şı­ğı sı­vı yağ

 

Ha­zır­la­nı­şı:

 

*Ka­bak­la­rın iç­le­ri­ni kü­çük bir ka­şık­la bo­şal­tın.

*Dış­la­rı­na çi­zik­ler atıp, tuz­lu kay­nar su­da 10 da­ki­ka bek­le­tin.

*Ha­vu­cu so­yun, uzun­la­ma­sı­na in­ce çu­buk­lar ha­lin­de ke­sin.

*Ta­ze fa­sul­ye­yi ayık­la­yıp 2’ye bö­lün.

*Tuz­lu kay­nar su­da 20 da­ki­ka haş­la­yın.

*Tuz­lu kay­nar su­da, 8 da­ki­ka iç bak­la­la­rı, 20 da­ki­ka ka­bak­la­rı kay­na­tıp çı­ka­rın.

*Dış ka­buk­la­rı­nı so­yun. Be­zel­ye­le­ri 10 da­ki­ka tuz­lu kay­nar su­da bı­ra­kın, sü­zün.

*Sı­vı ya­ğın içi­ne seb­ze­le­ri ka­tın, tuz ve ka­ra­bi­ber­le tat­lan­dı­rın.

*Ha­zır­la­dı­ğı­nız içi ka­bak­la­ra dol­du­run, 200 de­re­ce­de ısı­tıl­mış fı­rın­da 15 da­ki­ka pi­şi­rin.

*Üze­ri­ni de­re­o­tu yap­rak­la­rıy­la süs­le­yin.

PATLICAN DOLMASININ TARİFİ NASILDIR?

Patlıcan dolması en  iyi kuru patlıcanla yapılmaktadır. İşte patlıcan dolması yaparken bilmeniz gereken tarif;

10 adet kuru patlıcan

1 kuru soğan (büyük boy)

7 diş sarımsak

1 su bardağı pirinç

Yarım yemek kaşığı biber salçası

Yarım yemek kaşığı domates salçası

1 kahve fincanı zeytinyağı

Yarım su bardağı su

1 çay kaşığı tuz (Arzuya göre miktarı azaltıp artırabilirsiniz)

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

İsteğe göre maydonoz ve dereotu

 

Pişirmek için;

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı salça

2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da sumak ekşisi

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?

*Önce patlıcanların acısını çıkarmak için kaynar suda haşlayıp süzün.

*Bu sırada küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında ölünceye kadar kavurun.

*Üzerine salça ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra yıkanmış pirinçleri karışıma ekleyin.

*Bir iki dakika harcı kavurduktan sonra, şekeri ve suyu ekleyip suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

*Pirinçler suyunu çekince baharatları ve arzuya göre doğranmış maydonoz ve dereotunu harca ekleyin.

*Haşlanan ve ılıyan patlıcanları ağzında bir parmak boşluk kalacak şekilde iç iç harç ile doldurun.

*Sıkı sıkı yerleştirilen patlıcanların üzerine hafif tuz serpip, bir parmak altlarına gelecek şekilde salçalı suyu dökün.

*Pişirirken dağılmaması için dolmaların üstüne porselen bir tabak yerleştirin.

*10 dakika piştikten sonra tabağı aralayıp, tencereye sumak ya da nar ekşisini ekleyin.

*15 dakika kadar daha pişirin. Zeytinyağlı kuru patlıcanlı dolmanız hazır! Afiyet olsun...

ÖNEMLİ UYARI!

Her üç dolma tarifi de zeytinyağlı tarifler arasında en sevilen tariflerdir. Yemeğin tamamını tüketmeyecekseniz mutlaka ağzı kapalı bir şekilde üç yemeği de buzdolabında muhafaza etmelisiniz.