Deprem ve artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur?

Yer sarsıntısı, seizma veya halk arasında zelzele olarak bilinen deprem ve artçı depremin ne olduğu araştırılıyor. Peki, Deprem ve artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur?

cumhuriyet.com.tr

Deprem ülkesi olan Türkiye'de yurttaşlar, deprem ve artçı deprem kavramlarını araştırıyor. ''Deprem ve artçı deprem nedir? Artçı deprem neden olur?'' sıklıkla sorulan sorular arasında. İşte ayrıntılar...

DEPREM NEDİR?

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür.

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.

Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da deprem gerçekleşebilir.

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak büyüklük olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.

ARTÇI DEPREM NEDEN OLUR?

Artçı depremler, büyük depremle kırılmış yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlamak için gerçekleşir.