Yeni implant farelerde kanseri ortadan kaldırıyor

Biyomühendisler, yeni bir tedaviyle farelerdeki ileri aşamalı yumurtalık ve kalın bağırsak kanserini altı gün kadar kısa sürede ortadan kaldırdıklarını gösterdi

cumhuriyet.com.tr

Rice Üniversitesi'nde çalışan biyomühendisler, yeni bir tedavi ile farelerdeki ileri aşamalı yumurtalık ve kalın bağırsak kanserini altı gün kadar kısa sürede ortadan kaldırdıklarını gösterdi. Araştırmacıların kullandığı tedavi yöntemi, bu yılın sonunda insanlarda yapılacak klinik deneyler için hazır hale getirilebilir.

Toplu iğne başı büyüklüğünde nakledilebilen 'ilaç fabrikaları' kullanan araştırmacılar, bu sayede beyaz kan hücrelerini kanserle savaşmak üzere faaliyete geçiren doğal bir bileşen olan interlökin-2’yi sürekli ve yüksek dozlarda farelerin vücuduna aktardılar. İlaç üreten bu kürecikler, asgari cerrahi işlemle nakledilebiliyor. Küreciklerin her biri, koruyucu bir kabukla kaplı interlökin-2 üretmek üzere mühendislik uygulanan hücreler içeriyor.


Tedavi ve hayvanlar üzerinde yapılan testin sonuçları, beş gün önce Science Advances bülteninde yayımlandı. Çalışmanın eş yazarları arasında Rice Üniversitesi, Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi, Virginia Üniversitesi ve diğer kurumlarda çalışan Omid Veiseh, Amanda Nash ve meslektaşları yer alıyor.

Tedaviyi laboratuvarının geliştirdiği yardımcı biyomühendislik profesörü Veiseh, insanlarda yapılacak klinik deneylerin bu sonbahar gibi erken bir dönemde başlayabileceğini; çünkü araştırma takımının en önemli tasarım kriterlerinden birinin de kanser hastalarına mümkün olduğunca hızlı şekilde yardım etmek olduğunu belirtiyor. Takım, daha önce sadece insanlarda kullanılması güvenli olduğu kanıtlanan bileşikleri seçmiş. Yapılan birden fazla testte de yeni tedavinin güvenli olduğu gösterilmiş.

“Sadece bir defa uygulamamıza rağmen, bu ilaç fabrikaları her gün doz üretmeye devam etti; ta ki kanser yok olana kadar” diyor Veiseh. “Doğru dozu; yani ne kadar fabrikaya ihtiyaç duyduğumuzu belirlediğimizde ise, yumurtalık kanseri bulunan hayvanların %100’ünde ve kalın bağırsak kanseri olan sekiz hayvanın dokuzunda tümörleri ortadan kaldırmayı başardık.”

Kaynak: Popular Science Türkiye