Tutar Sitesi Davası'nda tepki çeken savunma: 'Enkaza sıkıldığım için gittim'

64 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi C blokun davasının beşinci duruşması tamamlandı. Tutukluluk hallerinin devamına karar verilen sanıkların savunmaları tepki çekti.

Çağdaş Bayraktar

Adana’nın Çukurova ilçesinde bulunan ve depremde C bloku 64 kişiye mezar olan Tutar Yapı Sitesi davasında beşinci duruşma 22 Kasım Cuma günü görüldü. 

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, blokun zemin katındaki meskende yaptırdıkları tadilatla yapıya zarar verdiği iddiasıyla "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanıklar E. B, O.B. ile binanın Teknik Uygulama Sorumlusu C.A. SEGBİS üzerinden katıldı. 

“PES ARTIK”

Duruşmada savunma yapan sanıklar, Çukurova Belediyesi’nin basit tadilat için izin alınmadığına ilişkin mahkemeye sunduğu belgeye karşın basit tadilat için belediyeden izin aldıklarını iddia ettiler. Sanıkların kayıp yakınlarının sorularına verdikleri yanıtlar ise duruşmadaki tansiyonu yükseltti. Sanık B.B., kendisine yöneltilen “Neden enkaza geldin?” sorusuna “Ekim Apartmanı’nda yeğenimi kaybettim. 4 gün enkaz başında bekledim. O sırada sıkıldığım için Tutar Yapı Sitesi’nin enkazına da geldim” yanıtını verdi. Sanığın yanıtına kayıp yakınları “Böyle vicdansızlık olmaz, pes artık!” sözleriyle tepki gösterdi. Sanık O.B. ve B.B.'nin avukatı Vehhaç Seyhan'ın önceki savunma dilekçesinde "Müştekiler dosyaya zengin birinin eklenmesini istemiştir" demesine ilişkin olarak da kayıp yakını Yüksel Erdoğdu, Seyhan'a 1 liralık tazminat istemli hakaret davası açacaklarını belirtti.  

"TADİLAT SONRASI YUMUŞAK KAT OLUŞTU"

İlk kez duruşmaya katılan Teknik Uygulama Uzmanı C.A., "Bu site, parmakla gösterilen bir siteydi. Yapımında dönemin olağan malzemesinden bile daha kalitelisi kullanıldı" derken  "Müştekilerin soru sormasını istiyorum. Her soruya yanıt vermek istiyorum" ifadelerini kullandı. Ayrıca C.A.'nın avukatı da "Binanın altındaki dükkanda yapılan tadilat sonrası yumuşak kat oluştu" dedi. Mahkeme tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken sanık avukatlarının yeni rapor talebi ise reddedildi. Altıncı duruşma 7 Şubat Cuma günü görülecek. Duruşma sonrası Cumhuriyet'e konuşan kayıp yakını Didem Ercan,O.B. ve B.B.'nin gerçekleri inkar ettiğini söyledi. Sanıkların savunmalarının çelişkili olduğunu belirten Ercan, sözlerine şöyle devam etti:

"BİZİM DEDİKLERİMİZİ DOĞRULUYOR"

"Basit tadilat için başvuru yaptık ve izin aldık dediler. Fakat bununla ilgili belediye 'Verilen bir izin bulunmamaktadır' diyerek cevap vermişti. Belgeyi dosyaya sunmuştu. Sanık C. A., binamızın sağlamlığını,malzeme kalitesinin o zamana göre en kaliteli değerde kullanıldığını ifade etti. İnandırıcı ve kendinden emin bir savunma içerisindeydi. Duruşmanın başından sonuna kadar tüm müştekilerin ifadesini dikkatle dinlemişti ve bu doğrultuda cevaplar verdi. Benim ve diğer müştekilerin de inandığı şey; binamızın ne kadar sağlam olduğu ve babamında bunu bilerek bu siteye kooperatiften üye olarak girdiğidir.

"GEÇ GELEN ADALET..."

Eğer Çukurova Üniversitesi bilirkişi raporunun dayanağı olan Alfa Zemin Labaratuvarı sonuçlarındaki demir değerinde olsaydı binamız 24 Ocak Elazığ depreminde de yıkılırdı. Aynı zamanda diğer 3 bloğun ayakta kalması ve insanların hala burada oturması da bizim binamızın bu yıkıcı tadilattan etkilendiğini ve dayanıklılığının zayıfladığını kanıtlıyor. Hakimin de KTÜ raporunu yeterli görmesi, sanık vekillerinin yeni rapor talebini reddetmesi de bunu doğruluyor. Geç gelen adalet adalet değildir. Artık mahkemenin tüm sorumlulara olası kast üzerinden hak ettikleri cezayı vermesini istiyoruz."