TÜGVA duvara astı: ‘Para’yla başlayan gençliğe hitabe

İktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA’nın Kocaeli Şubesi’nde “Ne olursan ol” öğüdü “Recep Tayyip Erdoğan’ın Gençliğe Hitabesi” başlığıyla duvara asıldı.

Çağdaş Bayraktar

Siyasi iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) Kocaeli Şubesi’nin duvarına, “Recep Tayyip Erdoğan’ın Gençliğe Hitabesi” adlı bir çalışma asıldı. Posterde sözlerin altına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası da atıldı. 

Erdoğan’ın gençlere ilk öğüdünün “Paranı ver, gönlünü ver, selam ver, canını ver ama sırrını verme” ile başlaması dikkat çekti. TÜGVA TV’de bu hitabeye konu olan sözlerin Mevlana’nın “Ne Olursan Ol isimli öğüdü” olarak lanse edildiği anlaşıldı. Oysaki bu sözlerin Mevlana’ya ait olması da tartışmalı.

BÖYLE BİR ESER YOK

Bu tarz eserlerin kime ait olduğunu kestirmenin kolay olmadığını belirten gazetemiz yazarı ve edebiyatçı Öner Yağcı, “Mevlana’nın farklı farklı hikayelerinde bu tarz öğütleri var. Ancak bu biçimde tek bir içerikte böyle bir öğüdü yok. Eğer Mevlana’nın böyle bir eseri olsa ortaya çıkarılırdı. Mevlana’nın yazı dili Farsça. En iyi ihtimalle edebiyatla yakından ilgili bir çevirmen bu tarz bir derleme yapmış olabilir” ifadelerini kullandı. 

TARİHİ ÇARPITMAK

Bu girişimdeki alternatif tarih yazımına dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, “Tarih birilerin istediği gibi tarih yazayım demesiyle olmuyor.  Onu çarpıtmak veya olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermenin sadece o dönemde algısı yapılır. Birkaç sene sonra herkes ne olduğunu görür” dedi. 

“Olaylar zaten tüm herkesin gözleri önünde olur ve belgelerle de tarihe kazanır. Ulus devlet süreci, tarihi Türk kimliği, Atatürk’ün Nutuk’u hep böyle olmuştur. Bu nedenle Türk devrimi hala güçlüdür” diyen Elmacı, “Atatürk'ün yaptıklarına karşı çarpıtmalar da zaten bir plan çerçevesinde hep yapılmış ama başarısız kalmaya mahkum olmuştur” ifadelerini kullandı.

Elmacı, sözlerini Atatürk’ün tarih yazımı ile ilgili “Ümit ederiz ki adı geçen kişi; tarihi gerçekleri üstlerinin çıkarına kurban etmesinler. Çünkü tarihçilerin en büyük meziyeti tarafsızlıktır” sözleriyle tamamladı.