TBB Saymanı Sabri Erdal Güngör'ün barolar arası üyelik değişimi dikkat çekti

Sabri Erdal Güngör’ün, “TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na yakın olduğu” ve “delege seçilmek amacıyla üyeliğini aldırdığı” iddia edildi.

Sefa Uyar

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu’nda saymanlık görevini yürüten ve 47 yıldır Ankara Barosu’na kayıtlı olan Sabri Erdal Güngör, kaydını yeni kurulan Bayburt Barosu’na aldı. Güngör'ün "katılmadığı genel kurulda TBB delegesi seçildiği", "TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na yakın olduğu” ve “delege seçilmek amacıyla üyeliğini aldırdığı” iddia edildi. Üyelik değişimi TBB Yönetim Kurulu toplantısına taşınan Güngör’ün, saymanlık görevinden alınması istendi ancak talep, 6 üyenin oy çokluğu ile reddedildi. 

Barolar, Covid-19 salgını nedeniyle genel kurullarını yapamamıştı. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte barolar da seçimlerini gerçekleştirmeye başladı. Bu sürecin ardından da TBB seçimi yapılacak. Ancak, baro seçimleri devam ederken TBB Saymanı Güngör’ün barolar arası üyelik değişimi dikkat çekti. 1973’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan ve 47 yıldır Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlık yapan TBB Saymanı Erdal Güngör, üyeliğini yeni kurulan Bayburt Barosu’na aldırdı. Yakın zamanda kurulan baronun seçimlerine fiilen katılmayan Güngör, TBB delegesi seçildi. Ancak Güngör, TBB’nin sitesinde yönetim kurulu üyelerinin özgeçmişlerinin aktarıldığı kısımda, “Ankara Barosu’na kayıtlı serbest avukat” olarak görülüyor.

6 OYLA REDDEDİLDİ

Güngör’ün üyelik değişimi, TBB’nin yönetim kuruluna da taşındı. Yönetim Kurulu üyeleri Asude Şenol ve Filiz Saraç, Güngör’ün saymanlık görevinden alınması istemiyle gündem önerisi verdi. Öneride, “Güngör’ün 47 yıldır Ankara Barosu üyesi olduğu bilindiği halde tam seçim arifesinde Bayburt Barosu’na naklini isteyerek bu barodan TBB delegesi seçilmesi, sırf delege seçilmek amacı ile hareket ettiği konusunda meslektaşlarımız arasında yaygın kanaat oluşturarak haklı tepkilere neden olmuştur” denildi. Bu durumun, Avukatlık Yasası ve meslek kurallarına aykırı olduğu ve demokratik teamüllerin göz ardı edildiği kaydedilen öneride, yaşanan durumun avukatlık mesleğine yönelik güveni kamuoyunda ciddi biçimde sarsacak özellikler taşıdığı vurgulandı. Gündeme alınan öneriye 4 üye kabul, 6 üye ise ret oyu verdi. Öneri oy çokluğu ile reddedildi. 

‘YASAYA AYKIRI DAVRANDI’

Öneriye destek veren TBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek ve Ahmet Şakir Uzun ile Şenol ve Saraç, ortak bir karşı oy gerekçesi yazdı. TBB’nin, çalışmalarını demokratik ilkelere ve dürüstlük kurallarına göre sürdürmesi gerektiği kaydedilen gerekçede, TBB Genel Kurulu’nda oy kullanabilmek için kişinin kayıtlı olduğu barodan delege seçilmesinin şart olduğu anımsatıldı. Gerekçede, “Kendi barosundan seçilmemiş olan bir üyenin, ikametgahının/bürosunun bulunmadığı başka bir baroya nakil yaptırarak TBB delegesi olma hakkını kazanmak için formül üretmesi hem baroların onurlu yapılarına hem de TBB’nin saygınlığına ve demokratik teamüllerine aykırıdır. Çoğunluk görüşünü savunan bütün üyeler, Güngör’ün Ankara’dan delege seçilemediği için bu yola başvurduğunu, Ankara’dan bir yönetim kurulu üyesinin ileride yapılacak TBB Genel Kurulu’ndan seçilerek TBB Yönetim Kurulu’nda temsil edilmesi gerektiğinin önemini anlatmaya çalışmışlardır” ifadeleri kullanıldı. Gerekçede, Güngör’ün, Medeni Kanun ve Avukatlık Yasası’na aykırı davrandığı belirtildi.

‘LİSTE ADIMI’

İddialara göre, konunun yönetim kuruluna taşınmasının ardından ikametgahını Bayburt’a aldırdığı belirtilen Güngör, Feyzioğlu’na yakınlığıyla biliniyor. Güngör’ün, “ikamet etme ve büro edinme zorunluluğuna” karşın delege seçilebilmek için Bayburt’a nakil olduğu kaydedilirken, bu adım, “Feyzioğlu’nun, yönetimini devam ettirme ve kendi listesini oluşturma girişiminin bir parçası olarak” değerlendiriliyor.