Soma Katliamı'nın 8. yılı: Hayatını kaybeden 301 madenci anılıyor
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen katliamda hayatını kaybeden 301 işçi anılıyor.
DHASoma'da, 13 Mayıs 2014'te, vardiya değişimi sırasında çıkan yangının ardından galerilerin dumanla dolmasıyla başlayan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için anma etkinlikleri düzenleniyor.
Saat 10.00'da, Soma'daki Maden Şehitliği ve Anıtı'na gelen Maden-İş sendikası üyeleri, mezarlara karanfil bırakıp dua etti. Sendika üyelerinin yanı sıra ölen madencilerin yakınları da sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlığa geldi.
'UMUDUMUZ VAR'
Oğlu Uğur Çolak'ı olayda kaybeden İsmail Çolak, 8 yılın kendileri için zor geçtiğini belirterek, "Acılarımız ilk günkü gibi devam ediyor. Çünkü bizim verdiğimiz adalet mücadelesi, çocuklarımızla birlikte göçük altında kaldı. Biz çocuklarımızın ölümüyle alakalı davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Mahkemelere güvenimiz kalmadı ama umudumuz var. Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamının sorumlularının hiçbirinin tutuklu olmadığı bir süreç yaşıyoruz ama bizi savunan avukatlar tutuklandı. Avukatlarımıza da selam gönderiyoruz" dedi.
'İÇİM YANIYOR'
Faciada oğlu İbrahim Duman'ı kaybeden Zehel Duman da şunları söyledi:
"Ne hissedeyim, her zamanki gibi burukluk hissediyorum. Adalet yok, katiller dışarıya çıktı. Bizi savunan avukatlar içeri girdi, bu adalet mi? 301 kişi vefat etti. Tutuklu var mı? Yok. Senelerce mücadele verdik ama sözümüzü duyan olmadı. Anneyim, içim yanıyor."
NE OLMUŞTU?
Yargıtay, Manisa Soma’da, 13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliam ile ilgili kararını önceki ay açıklamıştı.
Yerel mahkemece, maden sahibi Can Gürkan’a verilen 20 yıl, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası onanmıştı. Karara göre; 4.5 yıl cezaevinde yattıktan sonra tekrar serbest kalan maden sahibi Can Gürkan 2.5 yıl daha hapis yatacak.