Samandağ'da rezerv alan tepkisi: Yüzlerce yurttaş tek mesajla evlerinden oldu!
Rezerv alan düzenlemesinin yurttaşların yaşamını olumsuz etkilemeyeceği iktidar yetkililerince dile getirilirken Samandağ'da yüzlerce yurttaş aldıkları mesajla rezerv alan düzenlemesi ile 'tanıştı'
Çağdaş BayraktarDepremin en fazla yıkım yarattığı Hatay’da Antakya ve Defne’yi kapsayan ve kamuoyunda “rezerv alan düzenlemesi” olarak bilinen 6306 Sayılı Yasanın 6/A uygulamasına ilişkin tartışmalar sürerken konuya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.
Hatay’ın Samandağ ilçesinde benzer bir rezerv alan düzenlemesi başlatıldığı ortaya çıktı.
Geçtiğimiz günlerde yüzlerce yurttaş, ev ve dükkanlarının hazineye devredildiğini telefonlarına gelen mesajla öğrendi.
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ın da bilgisinin olduğu belirtilen sürece ilişkin yurttaşlar iptal davası açtı.
Eviniz depremde yıkılmadı diye seviniyorsunuz, sonra bu SMS geliyor. Yıllar boyu yurtdışında, tarlada, bahçede, atölyede çalış, başını sokacağın bir ev sahibi ol, depremden sonra sağlam raporu al ve bir gün bir mesajla evine ve dükkanına el konduğunu öğren.. Rezerv alan budur pic.twitter.com/UF3C1whuG4
— Ecz. Timur Ranjous (@ranjous90) December 10, 2023
Gelişmeyi Cumhuriyet’e değerlendiren ve Samandağ kent merkezinin 1,60 hektarlık kısmının rezerv alan ilanının ilgili yasadaki “rezerv alan düzenlemesi”nden önce yapıldığına dikkat çeken Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Avukat Ecevit Alkan şunları söyledi:
“HAK KAYIPLARI YARATACAK”
Yerel siyasetçilerin ‘bu halk kendi arasında anlaşamaz o yüzden buraları devlet yapsın’ şeklindeki söylemlerini doğru bulmuyorum. 6/A uygulaması başlamış ve bu uygulamaya yönelik resmi yazı Samandağ tapu müdürlüğüne ulaşmıştır. Bu karara karşı ilgili vatandaşlar Hatay İdare Mahkemesi’ne başvurmuşlardır.
Sürecin takipçisiyiz. Bu tür uygulamaların deprem bölgelerinde çaresiz vatandaşlar üzerinden yürütülmesi hak kayıpları ve mağduriyete yol açacaktır.”