Ruanda’yla turizm anlaşmasına tepki
Türkiye ile Ruanda Cumhuriyeti arasında turizm işbirliği anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre, iki ülke turizm sektöründe yatırım ve girişimleri teşvik etmek amacıyla turizm alanında faaliyet gösteren profesyonellerin ve diğer kurumların faaliyetlerini geliştirecek ve destekleyecek.
Doğa ÖztürkTürkiye ile Ruanda Cumhuriyeti arasında turizm iş birliği anlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşmaya göre, iki ülke turizm sektöründe yatırım ve girişimleri teşvik etmek amacıyla turizm alanında faaliyet gösteren profesyonellerin ve diğer kurumların faaliyetlerini geliştirecek ve destekleyecek. Ayrıca, iki ülke de kendi ülkelerindeki yatırımcıları turizm yatırım olanakları konusunda bilgilendirecek. Anlaşma tarafları turizm eğitimi alanında bilgi alışverişinde bulunarak mesleki turizm eğitimi konusunda uzman kişilerin deneyimlerinden yararlanacak ve iş birliği yapacak. Öte yandan nisan ayında İngiltere Hükümeti’nin İngiltere’ye yasa dışı yollarla giren bazı sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi için yürüteceği plan, ülke içerisinde tartışmalara sebep olmuş ancak Avam Kamarası’nda (Alt Meclis) onaylanmıştı.
‘TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ’
Plana göre yasa dışı yollarla ülkeye giren sığınmacılar Ruanda’ya gönderilecek ve sığınma başvuruları orada değerlendirilecekti. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da 22 Nisan’da düzenlediği bir basın toplantısında sığınmacıları Ruanda’ya taşıyacak ilk uçuşun 10 hafta içerisinde kalkacağını söylemişti. CHP Ticaret Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, anlaşmayı Cumhuriyet’e değerlendirdi. Daha önce 2019’da imzalanan Ruanda ile iş birliği anlaşmasının uzatıldığını aktaran Demir, turizm iş birliği anlaşmalarının Türkiye’nin turizm faaliyetlerini arttırıcı ve turizm sektörünü destekleyici olduğu sürece olumlu karşıladıklarını belirterek, “Ancak bu anlaşmaları ve zamanlamasını dikkate almak gerekmektedir. Bu Turizm alanında iş birliği anlaşması konusunda kamuoyunun ve bizlerin bazı tereddütleri giderilmelidir” dedi.
‘TURİZME KATKI SAĞLAYACAĞI AŞİKAR'
İş birliği anlaşmasının içeriğine bakıldığında anlaşmanın Türkiye’ye turist çekmek amacıyla yapılmadığını kaydeden Demir, “Turist çekme amacı taşımayan anlaşmanın turizm sektörüne katkı yapmayacağı da aşikardır.
Bu turizm iş birliği anlaşmasının uzatılmasının zamanının, İngiltere’de de tartışmalara yol açan ve İngiltere’nin göçmenleri Ruanda’ya gönderme planı sonrasına rastlaması tesadüf müdür? Kamuoyunda Ruanda’dan turizm eğitimi adı altında bu göçmenlerin ülkemize gönderilmesi olasılığı tartışılmakta olup gerçekliği var mıdır? Sonrasında Ruanda’ya vize muafiyeti uygulanması düşünülmekte midir? Anlaşmaya göre tarafların hangi esaslar çerçevesinde değişim programları desteklenecek ve kolaylaştırılacaktır? Bu ve benzeri soruların bakanlık tarafından kamuoyunu bilgilendirici nitelikte açıklanması; hem bakanlığın amacının daha net anlaşılması hem de özellikle göçmenler konusunda hassasiyetin giderilmesi açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.