Rektör için YÖK’e başvuru... Mahkemeden yargılama istemi!
Pamukkale Üniversitesi’ne para karşılığı kayıt skandalına tepkiler sürerken rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla suç duyurusu yapıldı. YÖK soruşturmaya izin vermedi. Mahkeme, “Yargılansın” dedi.
Sena TufanCumhuriyet’in ortaya çıkardığı yabancı uyruklu öğrencileri para karşılığı Pamukkale Üniversitesi’ne kaydettirme skandalının yankıları sürüyor. Skandalla gündeme gelen Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) hem Sayıştay raporundaki eksiklikler hem de üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan hakkındaki yargılama kararı yeniden gündeme geldi.
PAÜ Genel Sekreteri Tamer Ceylan'ın mahkeme kararıyla göreve getirilmesine rağmen, Rektör Kutluhan'ın iki kez üst üste mahkeme kararlarına uymadığı gerekçesiyle "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargılandığı ortaya çıktı.
Kutluhan, 10 ağustos 2020’de PAÜ rektörü olarak göreve başladığında Üniversitenin Genel Sekreteri Tamer Ceylan bir önceki Rektör tarafından Arkeoloji Enstitüsü Sekreterliği'ne atanmış ve Denizli İdare Mahkemesi’ne işlemin iptali davası açmıştı. Mahkemenin iade kararı vermesinin ardından Kutluhan tarafından aynı gün içinde önce görevine iade edildi sonra da Genel Sekreterlik bünyesinde bir alt kademe olan genel sekreter koordinatörü olarak görevlendirildi.
Ceylan, bunun üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararının ardından görevine ikinci kez iade edilen Ceylan yine aynı gün içinde ikinci kez koordinatör olarak atandı.
Hakkında iki kez kez göreve iade kararı verilen ancak görevine dönemeyen Tamer Ceylan, bu kez üniversite aleyhine tazminat davası açtı. Denizli İdare Mahkemesi, Ceylan’a 25 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Ceylan’ın avukatı Bayram Can Çapar Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.
Savcılık; Denizli’de uzun süre bekleyen dosya hakkında ‘görevsizlik’ kararı verdi, dosyayı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderdi. YÖK ise mahkeme kararlarına rağmen ‘İşlem yapılmasına yer olmadığına’ karar vererek PAÜ Rektörü Ahmet Kutluhan’ın yargılanmasının önüne geçti.
Ceylan'ın avukatı Bayram Can Çapar'ın Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunması üzerine başsavcılık, Kutluhan hakkında ceza davası açılması talebiyle YÖK'e başvurdu.
Ancak YÖK, bu talebi 1 yıl beklettikten sonra "Rektör hakkında yapılacak bir işlem bulunmadığı" yönünde karar verdi. Karara karşı Ankara 9. İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Mahkeme, Kutluhan'ın yargı kararlarını uygulamayarak 'görevi kötüye kullanma' suçunu işlediğine dair ciddi emarelerin bulunduğunu belirtti ve ceza soruşturması açılması gerektiğine hükmetti.
SAYIŞTAYA DA YANSIDI
Üniversitenin Sayıştay’ın 2022 raporunda da pek çok eksiklik yazıldı. Sayıştay’ın incelemesinde, yasada belirtilen istisnalar dışında dolu kadroya görevlendirmeler yapıldığı belirlendi. Rapora göre, 5 daire başkanlığı, 7 şube müdürlüğü, 4 fakülte sekreterliği ve 11 yüksekokul sekreterliği kadrolarına usulüne göre atanmış personel asıl kadrosu dışında çalıştırılıyor. Bu personelin kadro görevleri ise yine görevlendirme ile başka personel tarafından yürütülüyor.