Kızılay Somali’de kentsel dönüşüm yaptı

Eleştirilerin odağındaki Kızılay, 2 yıl önce İdlib’deki çatışmalardan kaçanlar için Suriye sınırında 200 bin çadır kurmuş ve 7500 briket ev yapmıştı. Kızılay sadece Suriye’ye değil Somali’ye de milyon dolarlar akıttı.

Miyase İlknur/ Cumhuriyet

Somali’ye 2013 ve 2014 yıllarında on bin çadır kuran Kızılay, bununla yetinmeyip bir de başkent Mogadişu’da kentsel dönüşüm çalışmaları başlattıklarını açıklamıştı. Eski Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 2012’de yaptığı açıklamada “77 ağır iş makinesini haziranın ortasında Mogadişu’ya çıkartıyoruz. Mogadişu kentinde bir kentsel dönüşüm oluşturacağız. Orada yıllardan beri el değmemiş, geri kalmış, hijyenik olmayan şartlarda yaşayan insanların daha modern daha imkânlı halde yaşamalarını sağlamaya gayret edeceğiz” demişti. 

İSTANBUL ÖRNEĞİ

Deprem riski altında bulunan Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da yapılmayan kentsel dönüşüm çalışmaları Türkiye’den 7 bin 679 km uzaktaki Mogadişu’da başlatılması ilginç bir başarı öyküsü... 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ise basın açıklamasında Somali’ye 2011’den bugüne kadar TİKA, Kızılay, sivil toplum örgütleri ve devletin yaptığı yardım tutarının 1 milyar dolara ulaştığını açıklamıştı. Önceki gün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki kentsel dönüşüm için harcanması gereken paranın 20 milyar dolar olduğunu belirtmişti. Mogadişu’da kentsel dönüşüm için ayrılan 1 milyar dolarla İstanbul’daki bir ilçenin dönüşümü yapılabilirdi.

Kızılay’ın holding yapılaşmasına dönüşünden sonra kâr amacı güdülmeye başlandı. AVM’ler, dükkânlar, maden suyu ve çadır satışları ile dev bir şirketler topluluğu olan Kızılay, en çok çadırı 2020 yılında sattı. O yıl çadır satışından 226.757.541 lira gelir elde eden Kızılay, 2021 yılında ise 94 bin 928 lira tutarında çadır sattı.