İktidarın önceliği Kahramanmaraş oldu

Deprem sonrasında yaşanan yıkımda iktidarın öncelikli hedefi Kahramanmaraş’tı. Buradaki kitlesi ile iletişimini özellikle önemseyen iktidar, olası kırgınlık ve tepkileri düzeltmek için neredeyse tüm gücünü buraya yoğunlaştırmış. Bu strateji sonuç da vermiş.

Çağdaş Bayraktar

Deprem bölgesindeki İskenderun, Arsuz, Antakya'dan sonraki durağımız Kahramanmaraş. Kentin iki merkez ilçesinden Onikişubat’ta yapı malzemesine ve özellikle de kolon kesimine bağlı yıkımlar yaşanmış. Diğer merkez ilçe Dulkadiroğlu’nda ise yıkım çok daha geniş bir alana yayılmış. Elbistan’da da yıkımlar bölge bölge.  

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi sonrası bölgeyi gezdiğimizde ve Hatay'daki durum ile kıyaslandığında, kurtarma önceliğinin Kahramanmaraş'a verildiğini gözlemlemek zor olmuyor. Çadır sorununun en az, konteyner yoğunluğunun en fazla olduğu şehir olarak göze çarpıyor Kahramanmaraş.  İlk günlerdeki ihmal büyük bir öfke oluşturduğunu belirten yurttaşlar, siyasilerin bu yüzden ilk hafta sahaya çıkmaya çekindiklerine dikkat çekiyor. Öyle ki “İlk bir hafta sahaya çıkmaya çekindik” sözü AKP’li bir yerel yetkiliye ait.

“NE YAPIN EDİN, DEĞİŞTİRİN”

Sonrasını yine yurttaşlardan dinliyoruz: “Durumun kendileri açısından kötü olduğunu fark eden iktidar, il yöneticilerine ‘ne yapın edin, bize oluşan öfke ve kızgınlığını lehimize çevirin’ mesajı yolladı. Yetinmeyip genel merkezden yönetici gönderildi.” Bunun üzerine özellikle çadırkentler ve konteynerlerde yaşayan yurttaşlara yardımlar sel gibi akıyor. Öte yandan ildeki seçim sonuçlarına baktığımızda, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 75- yüzde 25 civarı bir dağılım varken genel seçimde ise AKP’nin oyu yüzde 47,72, CHP’nin ise yüzde 16.30.


Kahramanmaraş'ta yıkımın en fazla olduğu yerlerin başında gelen Dulkadiroğlu ilçesinde konteyner işyerleri de yerleştirilmeye başlandı.

Erdoğan ve AKP’nin arasındaki oy farkını ve  CHP’nin MHP’yi geçip iki vekil çıkarmasını da yurttaşlarla konuşuyoruz. Genelde aldığımız yanıtlar aynı. AKP’li belediye başkanı pek sevilmiyor, Kılıçdaroğlu kararsız seçmenler için cazip bir seçenek olamamış, muhalefetin teşkilatı deprem döneminde zayıf bulunsa da halkın “atom karınca” diye tanımladığı CHP Milletvekili Ali Öztunç’un çalışkanlığının sonuca etkisi büyük. Muhalifler tarafında çok sevilen diğer isim ise Mansur Yavaş. “CHP'nin çıkardığı ikinci vekil Yavaş ve Öztunç’a yazar” sözünü çok duyduğumuz gibi şaşırtıcı başka bir ayrıntı da, depremin ilk günlerinden bölgeye gelen Muharrem İnce’nin karşılığının olması.

“YIKTI AMA YAPAR" ALGISI

Öyle ki adaylıktan çekildiği halde 3 bin oy almış İnce. Bunun nedenini sorduğumuzda da deprem dönemi bölgede olması dışında iki eğilim duyuyoruz. Birincisi, muhafazakar ailelerin çocuklarının muhalif çocuklarının İnce’ye ilgisi, diğeri de Erdoğan tipi daha sert bir profile ilgi duyan kesimin İnce’yi de benzer bir yapıda bulması. Samimi ya da değil, birçok kişiden duyulan söz ise “Bizi Erdoğan’a mecbur bıraktılar”.

İlk günlerdeki ihmale rağmen sonrasında tüm imkanların Kahramanmaraş’a seferber edilmesi, muhazafar kesimde “Yıktı ama yine yaparsa Erdoğan yapar” algısını yaratmış. Zaten AKP olgusundan ziyade Erdoğan var insanlar için. Erdoğan için de Kahramanmaraş çok önemli diyen kentin yerlisi arkadaşım durumu şöyle açıklıyor: “Çünkü onun düşün dünyasının başkenti burası. Ayrıca parti kurma sürecinde de en başından beri şehrin ileri gelenleri maddi manevi çok büyük destek sağladı.”

Depremin yaralarının en hızlı sarıldığı, yurttaşın deprem sonrası ihya edilerek gönlünün alındığı Kahramanmaraş’ta iktidarın el değiştirmesi kolay gözükmüyor. Ancak daha doğru strateji, aktif ve kolektif çalışma ve doğru adaylarla 10-15 puan oy bandında bir oy değişikliği hayal değilmiş. Görünen de duyulan da bu gerçeği işaret ediyor. İzlenimlerimize Elbistan, Şanlıurfa ve Adıyaman ile devam edeceğiz.