İduğ’dan ‘deprem’ açıklaması: Türkiye'nin sorunu kentsel dönüşüm
İzmir’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim depreminin üzerinden iki yıl geçerken Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri kentsel dönüşüm. 2000 yılından önce yapılan tüm binaların güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında kente kazandırılması gerekiyor” dedi.
İZMİR / CumhuriyetBornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, AFAD’ın Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kurduğu Deprem Simülasyon Tırı’nı Bornova Kaymakamı Fatih Genel ile birlikte ziyaret ederek, deprem anındaki sarsıntıyı yaşatan simülasyona katıldı.
Simülasyonun deprem gerçeğinin farkına varılması konusunda çok etkili olduğunu belirten Başkan İduğ, Bornova’da 2004 yılında meydana gelen depremde de büyük korku yaşandığını anlattı.
“RİSK HALA ÇOK BÜYÜK”
Başkan İduğ, “99 depreminden sonra ailemin memleketi olan Yalova’da katıldığım kurtarma çalışmalarında binaların sağa-sola nasıl yattığını, yer seviyesinin altına nasıl indiğini görmüştüm. Bunları gördükten sonra, 2004 yılında yaşadığım 45-50 saniyelik deprem sırasında binamızın nasıl yıkılacağı gözümün önünden geçti. Hangi tarafa yıkılacağımızı düşünmeye çalıştım. Yalova depreminde yaşadıklarımızı Bornova’da 2004 yılında yaşayabilirdik. Bu büyük depremi 2020 yılında yaşadık. Risk hala çok büyük. Bence bu simülasyona tüm öğrencilerimizin katılması gerekir. AFAD'a simülasyon çalışması için teşekkür ederim” dedi.
TÜRKİYE'NİN SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜM
Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Başkan İduğ, “2000 yılından önce yapılan binaların beton standardı c-14 ve c-16 idi. Bugünkünden çok daha düşük bir seviyedeydi. Zemin etüdü olmadan binalar yapılmıştı. 2000 yılından önce yapılan tüm binaların güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında kente kazandırılması gerekiyor. Özellikle Bayraklı ilçesini yoğun bir şekilde etkileyen 30 Ekim İzmir depreminden sonra yaptığımız çalışmaya göre ilçemizdeki 65 bin konutun içinde önemli ölçüde kötü durumda olan binalar var. Bu binaların kentsel dönüşüm anlayışı içinde iyileştirilmesi çok önemli” dedi. Başkan İduğ, 60-70 yıllık binaların bulunduğu Kızılay Mahallesi’nde büyük bir kentsel dönüşüm çalışmasının planlamalarını tamamlayarak bu alanda önemli bir adım attıklarını söyledi.
“DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLMAYAN YAPILAR YENİDEN YAPILMALI”
zmir kent merkezindeki 17 fay hattından bir tanesinin de Bornova’dan geçtiğini hatırlatan Bornova Kaymakamı Fatih Genel de, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binaların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Genel, “Bu hem can güvenliği açısından hem de kentin güzelliği açısından gerekli” dedi.