Hekimlerden İzmir'de miting
“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı sağlık emekçilerinin tepkileri sürüyor. Sağlıkçılar, Ankara ve İstanbul’un ardından bugün saat 13.30’da İzmir Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenleyecek. Aile hekimleri, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yönetmeliğe karşı hukuk mücadelesi başlatmış iş bırakma eylemleri ve mitingler yapmıştı.
Sibel BahçetepeAile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN) Genel Başkanı Dr. Gürsel Özer, “Pandemi ve ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklarla birlikte içinden çıkılması güç ve geri dönüşü olanaksız yaralar açan yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Nihai isteğimiz aile hekimliği uygulamalarının halkın ve çalışanların yararına olacak şekilde gözden geçirilmesi ve gereğinin yapılmasıdır. Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağırıyoruz” diye konuştu.
“Ağustos ayından bu yana, çeşitli paydaşlarımızla ortak olarak dile getirdiğimiz çağrılarımıza muhatap bulamamış, iletişim çabalarımız karşılıksız kalmıştır” diyen Özer, 55 bin aile hekimliği çalışanının sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.
Yürürlükteki yönetmelikle yasalarla, koruma altına alınmış iş güvencesinin hiçe sayıldığını ve çalışan haklarının yok sayılmış olduğunu dile getiren Dr. Özer, yönetmeliğin “Ceza yönetmenliği” olduğunun altını çizdi. Özer, yasalara karşın iş güvencesi kavramını ortadan kaldıran, anayasanın eşitlik ve sosyal devlet anlayışı ile çelişen bu yönetmeliğin ivedilikle gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerekliliğini kaydederek, özetle şunları söyledi:
‘HAKLAR ÇİĞNENİYOR’
“Karar defterini düzgün tutmamak, afiş ve broşürleri usulüne uygun asmamak gibi anlaşılmaz ifadelerle aile hekimliği çalışanlarına bir bahane bulup ihtar puanı veririz mesajı verilmiştir. Entegrelerde çalışan ve nöbetleri olan aile hekimliği çalışanlarına kaza da geçirseniz, ameliyat da olsanız, hastalık raporunuz da olsa bir sözleşme döneminde beş defa nöbete gelmezseniz sözleşme feshi maddesi ile yasalar, anayasal haklar ve uluslararası sözleşmeler adeta yerle bir ediliyor. Yönetmeliğin kabulünü imkânsız hale getiren yalnızca iş güvencesi sorunu değildir. Adeta taşrada çalışan sıkıntısı üretmeye yönelik bu düzenlemenin negatif etkileri önümüzdeki günlerde karşımıza çıkacaktır.”