Hatay’da ulaşım krizi

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketinde adeta haritadan silinen Hatay’da ulaşım sorunu, deprem sonrasında da birçok insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Aradan geçen sekiz ayda Antakya’da hem kara, hem hava hem de deniz ulaşımı hâlâ sorunlu.

Çağdaş Bayraktar

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketinde adeta haritadan silinen Hatay’da ulaşım sorunu, deprem sonrasında da birçok insanın yaşamını yitirmesine neden olmuştu. Aradan 8 ay geçmesine rağmen Antakya’da hem kara, hem hava hem de deniz ulaşımında birçok sorun devam ediyor. Ara sokak ve alternatif yolların molozlar ve yıkım işlemleri nedeniyle işlevsiz hale geldiği şehirde anayolda Honda Kavşağı olarak bilinen kısımdaki tıkanıklık ve otoyol bağlantısı olmayan Belen geçidi nedeniyle onlarca ölümlü kaza meydana geldi.

Havalimanının durumunun da belirsizliğini koruduğu Hatay’da Hatay Deniz Otobüsü (HADO) de seferlerine ara verdi. Ulaşımın kilitlenme noktasına gelmesinin şehrin kalkınması için de büyük bir engel olduğuna değinen Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, deprem sonrası 40’tan fazla ölümlü kaza meydana geldiğinin altını çizdi.

Ekonominin sürdürülebilir olması için hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşımın önemini belirten Çinçin, “Otoban bağlantısının Antakya’ya kadar gelmemesi en temel problemlerden birisi. Şehrin girişindeki Honda Kavşağında oluşan sıkışıklık yurttaş için büyük bir çile haline geldi” dedi. Antakya’daki yurttaşların birçok ihtiyacını depremden daha az etkilenen ilçelerden karşıladığı yerde İskenderun’a gidebilmesinin bile zorlaştığına dikkat çeken Çinçin şunları söyledi:

‘SORUMLULAR GÖREVİNİ YAPMIYOR’

“Belen ve Honda Kavşağı’na çözüm bulunması, il merkezi için gerekliliğin ötesine geçmiş bir sorundur. Havaalanı desek açık da değil kapalı da. Rüzgâr esse uçak kalkamıyor. Hatay Deniz Otobüsü (HADO) çok uzun süredir belirsizliğini koruyor. Yol sorununu çözemediğinizde suyu bile insanlara ulaştıramıyorsunuz. Başta belediye olmak üzere sorumlular görevlerini yerine getirmiyorlar. Asgari yaşam kalitesinin sağlanması için ulaşıma çok acil çözüm gerekiyor."