Hasarlı çıkana kadar karot testi
Deprem bölgesinde işleme konulan “rezerv alan uygulaması” kapsamında yapılanlar, yetkililerin konuyla ilgili verdikleri sözlerle bağdaşmıyor.
Deprem bölgesinde işleme konulan “Rezerv Alan uygulaması” kapsamında yapılanlar, yetkililerin konuyla ilgili verdikleri sözlerle bağdaşmıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 28 Kasım 2023’te katıldığı canlı yayında rezerv alana ilişkin "Kimsenin malında, mülkünde, toprağında gözümüz yok. Kimse endişe etmesin, evinde rahatça otursun. Siz bir yerden kentsel dönüşüm yaparken, bir de gidip de milletin oturduğu evleri rezerv alan ilan edip uğraşır mısınız?" ifadelerini kullanmıştı.
Buna karşın Hatay Valisi Mustafa Masatlı, önceki gün yaptığı konuşmada “Rezerv alanı içinde kalan az hasarlı binalar karot alındıktan sonra gerekli ise hemen yıkılacak. Aksi durumda az hasarlı olma durumu devam ederse vatandaş ile görüşüp anlaşarak ya da kamulaştırma yöntemi sonrası yıkılacak” dedi. Sonrasında da Gazi Mahallesi ve Akevler Mahallesi'nde bulunan az hasarlı binaların hasar durumu değiştirildi.
‘NE YAPACAĞIZ BİZ?’
İlgili düzenleme kapsamında Cumhuriyet'e konuşan yurttaşlar az hasarlı binalara dokunulmayacağı söylendiği halde binalara tekrar tekrar karot testi yapıldığını belirtti. Kendilerine önce ‘az hasarlı binalara dokunmayacağız, oturabilirsiniz’ denildiği için evlerine tadilat yaptıklarını söyleyen yurttaşlar, “Bir yıldır evde oturan kişi var. 200 bin, 300 bin, 500 bin lira masraf yapan var. Şimdi de binamıza kağıt yapıştırıp iki gün süreniz var ama yine de yıkılacak diyorlar, ne yapacağız biz?” sözleriyle yaşananlara tepki gösterdi.
Herkesin endişeli olduğunu vurgulayan Gazi Mahallesi Muhtarı Süleyman Çaltak, “İki kere risksiz denilen yerlere bir sabah gelip riskli dediler. İnsanları çıkmaya zorluyorlar, neden bu süreç yurttaşın içini rahatlatacak biçimde yapılmıyor? Ayrıca mahalle etrafının adeta abluka altına alınmasını da kabul etmiyoruz” dedi.
‘AKLINIZDA OLANI SÖYLEYİN'
Yaşananlara “Sağlam binalar hasarlı çıkana kadar karot testi yapıp, binalar riskli çıksın diye her şeyi yapıyorlar” sözleriyle karşı çıkan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ise sözlerine şöyle devam etti: "Yasadan önce özellikle Antakya’da yurttaşlar az hasarlı evlerini güçlendirmek için birçok masraf altına girdi. Basınç dayanıklılık testleriyle evlerinin oturabilir olduğunu gösterdi. 8 ay boyunca masraf yapan yurttaşlarımıza şimdi 'evinizi yıkacağız' diyorsunuz. Ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyoruz. Aklınızdaki gerçek fikirleri öğrenmek istiyoruz.”