Devrek’te Orman Müdürlüğü personeli devletin makinelerini kullandı iddiası: ‘Define için ağaç kestiler’
Mesai saatleri içerisinde müzikli eğlence düzenleyen Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı personelin ormanlık alanda ağaç keserek define aradığı öne sürüldü. Kazılan alanın yaklaşık 6-7 metre derinliğinde, 10 metre çapında olduğu, 2 kilometrelik plansız yol açıldığı da belirtildi.
Emirhan ÇobanZonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Devrek Orman İşletme Müdürlüğü’ndeki skandallara bir yenisi eklendi. Daha önce mesai saatleri içerisinde çalgılı çengili eğlence düzenleyen personellerin, bu kez de ormanlık alanda define aradığı ortaya çıktı. Babadağ şefliğine bağlı ormanlık alanda dedektörle tespit edilen alanlar, işletmeye ait 30 tonluk iş makineleriyle kazıldı. Kazılan alanın yaklaşık olarak 6-7 metre derinliğinde, 10 metre kadar genişlikte bir alana sahip olduğu bilgisi edinildi.
Kazılar sırasında plansız şekilde yaklaşık 2 kilometrelik orman yolları açılırken birçok ağacın kesildiği ve bitki örtüsüne zarar verildiği de görüldü. Şef Y.D’nin sorumluluğundaki bölgenin kaçak kazılar sonucunda adeta ‘köstebek yuvasına’ döndüğü ifade edildi. Bu yönüyle söz konusu işlemler, Orman Yasası ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’nın ilgili maddelerine aykırılık teşkil ediyor.
KURUMDA ÇETELEŞME GÖRÜLDÜ
İşletme Şefi Y.D, İşletme Müdür Yardımcısı E.A, Operatör A.K, Treyler şoförü N.A, ve JCB (iş makinesi) operatörü F.B.K’nin müdürlük içerisinde çeteleştiği ileri sürülürken N.A’nın dedektör dükkanına sahip olması iddiaları güçlendirdi. Bölge halkından edinilen bilgiler ışığında söz konusu ekibin sık sık Şanlıurfa’ya seyahat ettiği ortaya çıktı. Grubun düzenli olarak Şanlıurfa’ya gidişi, “Kazıdan elde edilen eşyalar Şanlıurfa’ya götürülerek satılıyor mu?” sorusunu akıllara getirdi. Tarihi eser aramak amacıyla yapılan kazıların yasa dışı faaliyet olarak geçiyor olması da dikkat çekiyor.
ORMAN KÖYLÜSÜNE ZORLUK ÇIKARILDI
Orman içerisinde define ararken devletin iş araçlarını kullanan müdürlük, aynı bonkörlüğü orman köylüsüne göstermedi. Orman köylüsünün çalışmasında kullanabilmek amacıyla istediği greyder iş makinesi, kurum personelleri tarafından verilmedi. İş makinesine erişim sağlayamayan orman köylüleri çamurda çalışmak zorunda kaldı. Çamur içinde çalışmaya mahkûm edilen köylüler, kurumun uygulamalarına isyan etti. Orman köylülerinden biri olan G.K, söz konusu işlemlere ilişkin dün Devrek Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet, konuya ilişkin Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’na ulaştı. Bayraktaroğlu, “Soruşturma yapmak üzere Bölge Müdür Yardımcımıza yazdık. İnceleme ve soruşturmasını yapıyor” yanıtını verdi.