Depremzedeler gıdaya ulaşamıyor
6 Şubat'ta depremi yaşayan yurttaşlar deprem sonrasında başka yaşamsal sorunlarla karşı karşıya kaldı. İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından düzenlenen “Marmara-İstanbul Depremi, Bizi Neler Bekliyor?” 2. kongresinde konuşan Adıyaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erdal Yavuz, Adıyaman’a ilişkin sorunlara dikkat çekti.
Çağdaş BayraktarKahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Adıyaman’da yurttaşlar sorunlarına çözüm bekliyor.
6 Şubat'ta depremi yaşayan yurttaşlar deprem sonrasında da başka yaşamsal sorunlarla karşı karşıya. İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Barosu tarafından düzenlenen "Marmara-İstanbul Depremi, Bizi Neler Bekliyor?" 2. kongresinde konuşan Adıyaman Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erdal Yavuz, Adıyaman'a ilişkin sorunlara dikkat çekti.
İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonundaki etkinlikte, deprem sonrası kentte kalan yurttaşların yüzde 47'sinin gıdaya ulaşmakta zorluk çektiğini, bununla da ilişkili olarak bebek ölüm ve bodurluk oranında büyük artış yaşandığını belirten Dr. Yavuz, “Türkiye genelinde bebek ölüm hızı binde 10 iken bu oran Hatay’da binde 20.3, Kahramanmaraş’ta binde 20.8 ve Adıyaman’da ise binde 23” ifadelerini kullandı. Deprem sonrası bölgeye gelen yardımların önemli ölçüde azaldığını ve ihtiyacın sürdüğünü vurgulayan Dr. Yavuz sözlerine şöyle devam etti:
"BÜTÜNCÜL ÇÖZÜM GEREK"
“Yaklaşık 80 bin kişi konteynerlerde yaşamaya çalışıyor. Kent şantiyeye dönmüş durumda. Her gün bir iş kazası haberi alıyoruz. Madde bağımlılığı artıyor, arazilerde cansız bedenlerle karşılaşıyoruz ki normalde böyle şeyler yaşanmazdı. Adli olaylara bağlı ölüm oranı deprem sonrasında yüzde 59 arttı. İş güvenliğinden psikososyal desteğe, barınma sorunun çözümünden sağlık çalışanlarına uygun alan yaratılmasına kadar her şeyi içinde barındıran bütüncül ve tüm bileşenlerin ortak hareket ettiği çözüm gerekiyor. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.”