Depremzede üreticilerin destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi el koydu!

Depremin vurduğu iller arasında yer alan Diyarbakır’da üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, destekleme ücretlerinin elektrik dağıtım şirketine aktarılmasına tepki gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da depremzede üreticilerle bir araya geldi. Gürer, CHP İl Başkanı Abdullah Atik ve İsmail Akyıl ile Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ı ziyaret edip, tarımın sorunlarını konuştu.

"HERKES CAN DERDİNDE, ŞİRKET PARA PEŞİNDE…"

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bölge olarak 40 binden fazla can kaybına yol açan depremden etkilendiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Diyarbakırlı çiftçiler olarak Tarım ve Orman Bakanımızın üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Ancak, bölgele elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kendi hesaplarına aktarttı. Bu nedenle çok sayıda çiftçi destekleme için ödenen paraları görmeden, bu paralar Dicle A.Ş.’nin hesaplarına aktarıldı.”

11 ili etkileyen depremde 40 bin ila 50 bin arasında yurttaşın hayatını kaybettiğini, bu illerin OHAL ve Afet Bölgesi kapsamına alındığını anımsatan Süleyman İskenderoğlu, “O kadar insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, Dicle Elektrik A.Ş. paranın derdine düşmüş. Çiftçilere aktarılan paraya bloke konulmamalı idi. Dağıtım şirketi bu gücü nereden ve kimden alıyor?” diye konuştu.

"ÇİFTÇİ KAÇMIYOR, BORCUNU ÖDEYECEK"

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye elektrik borcu olan çiftçinin, hasattan sonra borcunu ödeyeceğinin altını çizen İskenderoğlu, şunları söyledi:

“Çiftçi kaçmıyor, 2,5- 3 ay sonra borcunu ödeyebilir. Ancak şimdi gübre atamaz ise, verim az olur. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Çiftçi, ülkenin lokomotifidir. Çiftçi bir yere kaçmıyor. Biz üreteceğiz ki, insanlar metropollerde tüketebilsin. Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.” 

"BORÇLAR 1 YIL SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENMELİ"

Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının, deprem nedeniyle limitine bakılmaksızın 1 yıl süreyle faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini de belirtti.

“ZİRAAT BANKASI DAĞITIM ŞİRKETİNİN TAHSİLDARLIĞINI YAPIYOR”

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, kendisinin de çiftçi olduğunu belirterek, destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasına çiftçilerden ciddi anlamda tepki olduğunu kaydetti.

Deprem nedeniyle üreticilerin hesabına aktarılan mazot ve gübre desteklerinin hesaba yatar yatmaz, şirkete aktarılmasına tepki gösteren Abdullah Atik, Ziraat Bankası'nın bu şekilde adeta elektrik dağıtım şirketinin tahsildarlığını yaptığını ifade etti.

"KABUL EDİLEMEZ"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, deprem nedeniyle çiftçilerin hesaplarına yatırılan destekleme ödemelerinin, Ziraat Bankası aracılığıyla elektrik dağıtım firmasına aktarılmasının çiftçiye destek değil, şirkete desteğe dönüşmüş olduğuna dikkat çekti. Gürer, bölge çiftçisinin destekleri borca gittiği için sıkıntı içine düştüğünü, bu durumun çiftçi lehine düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP'li Gürer, çiftçiler için ödenen paralara bloke koymak yerine, özellikle deprem bölgesindeki üreticilerin daha çok desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi ve bu bölgede tarımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.