Depremin ardından ‘Türkiye Tek Yürek’ oldu ama hâlâ bu soruya yanıt aranıyor: Paralar nerede?
Yaşanan felaketin ardından dünya çapında bir kampanya düzenlenip 115 milyar lira toplandı, bunun sadece 74 milyarı hesaplara geçti. Paranın ne olduğu konusundaki soru işaretleri yurttaşı rahatsız ediyor.
Şevval AydoğanKahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yaklaşık 3 ay geride kalırken deprem bölgesindeki yurttaşların eksikleri sürüyor. Çadır, su, hijyenik malzemeler bu eksiklerin başında geliyor. Deprem sonrası “Türkiye Tek Yürek” kampanyası düzenlenerek 115 milyar lira toplanmasın karşın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 15 Mart'ta yaptığı açıklamada taahhüt edilen 115 milyar liranın 74 milyar lirasının yatırıldığını söylemişti. Geriye kalan miktarın yatırılıp yatırılmadığı hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Deprem vergilerinin ve toplanan paraların akıbetine ilişkin soru işaretleri sürerken konuyu CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve Eski cumhuriyet savcısı avukat Ruşen Gültekin ile konuştuk.
‘DEPREMZEDELERİN BORÇLARI ÖDENMELİ’
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, deprem paralarının akıbetinin çok kez sorulduğunu fakat iktidarın cevap vermemekte ısrar ettiğini belirterek, “Paraların nereye harcandığını şeffaf bir şekilde söylemediler, söylemiyorlar. Bu paralar başka yerlere harcanıyor. Cumhurbaşkanı çıkıp biz bu paraları şuraya harcadık demeli. Madem bu kadar para toplandı vatandaşların mağduriyeti neden giderilmedi ? Hatay’da depremzede vatandaşlarımız bir ekmek için kuyruğa girerken, hala çadırın ulaşmadığı kişiler varken, elektrikler kesilirken bu paralar oralarda kullanmalı. Vatandaşların faturaları, kredi ve kredi kartı borçları ödenmeli” dedi. Topal önceki yıllarda meydana gelen Gölcük, İzmit, Elazığ depremlerini hatırlatarak, “Burada depremden etkilenen insanların daha toparlanamadığını çok iyi biliyoruz. Hala bu iktidar ders almadı” diye konuştu.
‘SUÇ DUYURUSU KABUL EDİLMELİ’
Eski cumhuriyet savcısı avukat Ruşen Gültekin, “Bir hukuk devletinde bu verilen vergiler bütçede olur, ihtiyacı olanlar için ve yeniden konutların yapılması için harcanır. Ülkemiz git gide hukuk devleti olmaktan çıktıkça bunun denetimi de yapılamaz hale geldi. Gazetecilerin bu konuda yaptığı her haber cumhuriyet savcıları için suç duyurusu olarak kabul edilmeli. Bizler bugüne kadar bunu görmediğimiz gibi 2018’den sonra tek adam rejimine geçtikten sonra Varlık Yönetim Şirketi’nin kurulduğunu gördük. Bu şirketin içinde de birçok Türkiye’nin kar eden kurumları olduğunu ve Sayıştay denetiminden kaçırıldığını gördük. Sayıştay denetimi de olamadıktan sonra bu vergilerin nereye harcandığıyla ilgili bir denetim yapılamadı” dedi.
‘BÜYÜK BİR SORU İŞARETİ VAR’
Gültekin ayrıca, “Kamunun denetlenebilir olması özelliği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ortadan kalktığı için sadece bağımsız medya mensuplarının deprem bölgesinden aktardıklarıyla öğreniyoruz. Bu paraların nereye gittiğinin cevabının verebilecek bir makam Türkiye’de yok. Araştırdığım kadarıyla bu bağışlar bir bankaya yapılmış oradan da Varlık Yönetim Şirketi’nin içindeki bir yere devredilmiş. Bu paralar bankadan bile kaçırılarak hareket ediliği için kimin harcadığı ortada yok. Ortada büyük bir soru işareti var” dedi. Gültekin son olarak ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında bağışlanan paraların ödenip ödenmediğinin de denetlenmediğinin altını çizdi.