'Deprem sonrası koordineli çalışılmalı'
İstanbul Tabip Odası dün “Depremde Acil Tıp Uygulamaları: Depreme Özgü Sorunlar ve Olası Çözümler” başlıklı sempozyum düzenledi.
Şevval Aydoğanİstanbul Tabip Odası, Çağaloğlu’ndaki binasında “Depremde Acil Tıp Uygulamaları: Depreme Özgü Sorunlar ve Olası Çözümler” başlıklı sempozyum düzenledi. Birçok derneğin katılımcı olduğu sempozyumda depreme özgü acil tıp uygulamaları ile ilgili tüm hekimlere yönelik teorik, pratik bilgiler aktarıldı. Öte yandan depremde sağlık hizmetinin kalitesini arttırmaya yönelik fikir alışverişleri yapıldı. Sempozyum, “Hasta Acile İlk Geldiğinde Nelere Bakılmalı”, “Hepimizin Bilmesi Gerekenler”, “Cerrahi Gerektiren Olgular”, “İhmal Edilen Konular” başlığında 4 bölümden oluştu.
23 YILDA 820 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan ve Çalışma Grubu Genel Koordinatörü Dr. Hasan Oğan gerçekleştirdi. Sempozyumda söz alan uzmanlar deprem sürecindeki sağlık hizmetlerine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. Depremde kurtarma ekiplerinde sağlık çalışanlarının olunması gerektiğine vurgu yapılan sempozyumda enkaz alanında en önemli koruyucu önlemin hastanın sıvı açığının düzeltilmesi olduğu belirtildi. Depremin ilk 2 gününde kurtarma faaliyetlerinin önemli olduğuna da vurgu yapılan sempozyumda, ilk 10 gün boyunca faaliyetlere devam edilmesi gerektiği ve alana iş makinesinin sokulmaması gerektiği ifade edildi.
‘KOORDİNELİ ÇALIŞMAK GEREK’
Depremde travmanın doğrudan etkisinden sonra en sık ölüm nedeninin ezilme sendromu olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan 2000-2023 yılları arasında 820 bin kişinin depremde hayatını kaybettiği bilgisine de yer verildi. Hafif yaralı kişilerin enkazda daha fazla durabildiğine de değinilen sempozyumda enkaz altındaki sürenin çocuklarda daha uzun olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca deprem sonrası yoğun bakım gereksinimi olmaması için tüm paydaşların özellikle ilk 72 saat içinde depremzedeleri değerlendirip koordineli çalışması gerektiğinin altı çizildi.