Deprem sonrası evlerine güçlendirme raporu alamayan yurttaşlardan protesto: Bakan istifa etsin
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta orta hasarlı bina mağdurları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanarak Mehmet Özhaseki’yi düdüklerle istifaya davet etti. Güçlendirme raporu alamayan vatandaşlar “Orta hasarlı dediler binamızı şimdi güçlendiremiyoruz. Ortada kaldık” dedi.
Çağdaş BayraktarCumhuriyet tarihinin en büyük felaketi sonrası evi orta derecede hasar alan yurttaşların sorunları bitmiyor. Deprem sonrası güçlendirilmesi yönünde karar verilen orta hasarlı binalarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, geçtiğimiz ay önce “Bu binalar da yıkılmalı” açıklaması yapıp, sonrasında ise “bu benim bireysel fikrim” demesi nedeniyle konu çözüme kavuşamamıştı.
İçişleri Bakanı’nın valiliklere yolladığı 21.11.2023 tarihli genelge ile son karar verildi. Karara göre orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek. Konutlarının güçlendirmeye elverişli olduğunu düşünüp güçlendirmek isteyenlerin 29.12.2023 tarihine kadar kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile ruhsat vermeye yetkili idareye başvuru yapmaları gerekecek.
"BAKAN BURAYA"
Yaklaşık 10 ay sonra alınan karara Kahramanmaraş’taki orta hasarlı bina sahipleri tepki gösterdi. Önceki gün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanan Orta Hasarlı Bina Mağdurları Platformu üyeleri yurttaşlar, “Bakan buraya” sloganları ile Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki'yi görüşmeye davet etti. Çağrılarına yanıt vermemesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki'yi sloganlar ve düdüklerle istifaya davet etti.
Eylem sonrası Orta Hasarlı Bina Mağdurları Platformu kurucusu Mehmet Yastı Cumhuriyet’e konuştu.
"YURTTAŞLAR MAĞDURKEN YETKİLİLER KURDELE KESME DERDİNDE"
“Depremden sonra binalara bile girmeden yapılan hasar tespit çalışmaları ortaya bir mağduriyet çıkardı. Karot örneği alınarak, binanın filmi çekilerek bilimsel raporlarla hasar tespiti belirlensin” diyen Yastı, “Eğer binalarımız gerçekten orta hasarlıysa yıkımı kendimiz bile yaparız. Ama yıkılmayacak durumdaysa da bildirilsin. Yerel ve ulusal yetkililer sorumluluk almaktan kaçıyor. Kentin her yeri mağduriyet kaynarken onlar kurdele kesme derdinde” ifadelerini kullandı.
Sorunun yalnızca doğru tespit ile de bitmeyeceğine değinen Yastı, sözlerine şöyle devam etti: “Devletin verdiği hibe ve iki yıl ödemesiz kredi yeni bir ev yaptırmaya yetmiyor. Doğukent bölgesinde inşaat firmaları 750 bin-1milyon 250 bin TL arasında nakit para istiyor. Diyelim insanlar banka kredisiyle yeni ev yaptırmaya kalktı, 7 bin 500 TL emekli maaşıyla geçinmekte bile zorlanan yurttaşlar bu yükün altından nasıl kalkacak?”