Deprem bölgesindeki gasplara dikkat çeken uzmanlar ‘Önlem alınmazsa bedeli ağır olur’ dedi
Yurttaşlar deprem bölgesinde yaşanan yağma ve gasp olaylarından şikâyetçi. Bölgeye OHAL valisinin atanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Hatay’ın durumu kritik” uyarısı yaptı.
Çağdaş Bayraktar10 ilde ağır yıkıma yol açan depremler sonrasında depremzedelerin güvenlik kaygısı sürüyor. Depremzede yurttaşlar yağma ve gasp gibi çeşitli sorunlardan şikâyetçi. Uzmanlar yaşananları gazetemize değerlendirdi.
Olağanüstü hal ilanı sonrası vakit kaybetmeden bölgeye OHAL valisi atanması gerektiğini söyleyen emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, İstanbul’da bulunan 3. Kolordu’nun da OHAL valisinin emrine verilebileceğini belirtti. Koordinasyonla beraber sevk ve idarede de askeri birliklerin etkin görev alması gerektiğine dikkat çeken Yavuz, şu öneri ve uyarılarda bulundu:
“Bölgeye askeri birlik takviyesine başlandı ama yetersiz olduğu açık. Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması yanında bir kısım sahra hizmetinin düzenlenmesine katkı sağlanabilir. Kara Kuvvetlerinin elinde çok sayıda sahra helası, banyosu, mutfağı, ekmek fırını, iş makinası mevcuttur. Özellikle Hatay büyük hassasiyet arz ediyor. Sayın Akşener’in yabancıya mülk satışı yasaklansın önerisi yerindedir. Bölgenin sosyolojik yapısı zaten anlamsız Suriye politikası ile bozulmuştu. Önlem alınmazsa daha büyük sorunlara gebe bir durumla karşı karşıyayız.”
"SINIR GEÇİŞİ ÖNLENMELİ"
Depremin Suriyeli sığınmacılarla demografisi kırılganlaşan bir bölgede gerçekleştiğine dikkat çeken emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, “Bu deprem ile Türkiye’nin güvenlik bağışıklık sistemi zayıflamış, riskli duruma gelmiştir” dedi.
Depremin aynı zamanda Suriye’de, Türkiye’nin kontrolünde olan bölgeyi de etkilediğine değinen Eslen, “O bölgede İdlib’de radikal terör gruplarının, Suriyeli göçmenlerin ve Türkiye’nin desteklediği ÖSO’nun da bulunduğunu anımsattı. Eslen, “Başta Hatay ve İskenderun olmak üzere bölgede demografik yapının güçlendirilmesi için önlemler şimdiden planlanmalı ve devleti yönetenlerin; yumuşak karna dönüşen deprem bölgesinde mutlak asayişin sağlanması, sınır geçişlerini önlemesi için etkin tedbirler alması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
"UÇURUM DERİNLEŞTİ, ACİL ÖNLEM ALINMALI"
Deprem bölgesinde gönüllülerden oluşan 35 kişilik bir ekibin koordinasyonu sağlayan Emekli Albay Orkun Özeller ise bölgede yağmalama olaylarının yerini gasp olaylarının aldığını söyledi. “Yağmalama azaldı çünkü yağmalanacak şey kalmadı neredeyse” diyen Özeller, “İçinde yerel sıkıntılı bir yapı ile birlikte büyük ölçüde sığınmacılardan oluşan bir kitle yağmadan gaspa yöneldi. Bu insanlar, yurttaşlar enkazlarına odaklanmışken evlerine girip değerli eşyalarını almak olsun, yurttaşların ya da yaşamını yitiren yakınlarının üzerindeki değerli eşyalarına göz koymuş durumda” ifadelerini kullandı. Güvenlik önlemlerinin bir an önce artırılması gerektiğini belirten Özeller şunları söyledi:
“Yaşanan gasp ve yağma olayları bölgedeki Türkler ve Suriyeliler arasındaki uçurumu derinleştirdi. Kadın ve çocuklar tahliye edilmeli. Hatay'da zaten Suriyelilerin yaşayabileceği yer kalmadı. Ya diğer şehirlerimize yönelecekler ya da Suriye'ye dönecekler.
İki halkın da iyiliği için Suriyeliler, Suriye sınırına yakın bir bölgede oluşturulacak çadırkente yerleştirilmeli. BM destek olmalı. Bölgede drone’larla devriye atılarak asayiş takibi yapılmalı. Hukuk dışı şiddet çok daha ağır sonuçlar yaratacaktır. Nezarethaneler kurulmalı. Bölgeye özel ihbar hattı oluşturulmalı. Koordinasyonda TSK’nin gücünü bilen siviller süreci yönetmeli. Bölgedeki siyasiler bile ‘Başımızda bir komutan olsa süreç daha başarılı yönetilirdi' diyor."
EKİPLER GERİ DÖNÜYOR
Kurtarma çalışmalarını tamamlayan İspanyol ve Yunan ekipleri ülkelerine geri dönüyor. İsrailli bir yardım ekibinin de kendilerine yönelik güvenlik tehdidi nedeniyle çalışmalarını sonlandırıp İsrail’e dönme kararı aldığı belirtildi.