ÇEDES projesi tepkilere karşın farklı uygulamalarla sürüyor: Ders cami temizliği!
ÇEDES projesi kapsamında, bazı okullarda öğrenciler müfredat dışı dayatmayla karşı karşıya kalıyor. Bu kapsamda Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami temizliği yaptırıldı.
Cengiz KaragözMilli Eğitim Bakanlığı’nın, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak yürüttüğü proje “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) protokolü kamuoyundaki tüm tepkilere karşın uygulanmaya başladı.
Din görevlilerinin okullarda eğitim vermesinin önünü açan proje kapsamında, bazı okullarda öğrenciler müfredat dışı işleri yapmak zorunda kalıyor. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bir okulun öğrencileri ÇEDES kapsamında cami temizledi. Şarköy Müftülüğü’nün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda, “ÇEDES projesi kapsamında Gazi Süleyman Paşa Camisi’nde temizlik yapıldı” ifadeleri yer aldı. Batman’da da ÇEDES kapsamında benzer bir uygulamaya imza atıldı.
Gercüş Şehit Kadri Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilere ÇEDES projesi kapsamında cami temizliği yaptırıldı. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde öğrenciler bu proje kapsamında dini etkinliklere de götürülüyor. Zonguldak’taki Gaziosmanpaşa İlkokulu, Eskişehir’deki İnönü İmam Hatip Ortaokulu, Mardin’deki Cumhuriyet Ortaokulu, Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi, Elazığ’daki Mezre Ortaokulu, Sakarya’daki Erenler Ortaokulu ve Muğla’daki Şehit Murat İnci Anadolu İmam Hatip Lisesi bunlardan yalnızca birkaçı.
Bu etkinlikler kapsamıda dini sohbetlerin yapıldığı belirtilirken toplu şekilde namaz kılındığı da görüldü.
“ÖĞRETMENDEN ALINIP İMAMA TESLİM”
Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, birçok kentte öğrencilerin topluca camilere taşındığını ifade etti.
Öğrencilere temizlik yaptırılmasına tepki gösteren Özbay, “Çocuklar burada içeriğini bilmediğimiz sohbetleri dinlemek ve hatta camiyi temizlemek durumunda kalıyor” dedi.
Okullarda din eğitiminin din kültürü ve ahlak bilgisi alanında uzman öğretmenler tarafından verildiğini anımsatan Özbay, “Bu konuda da bir eksiklik varsa, bu eksiklik kamuoyuna sayılarla izah edilip, atama bekleyen öğretmenler devreye sokulabilir. Bunun yerine çocukların eğitim adı altında öğretmenlerinden alınıp imamlara teslim edilmesi, okuldan çıkarılıp cami cami gezdirilmesinin mantığı nedir? MEB, Diyanet’e yavru bakanlık olma gayretinde midir?” diye konuştu.
ÇEDES ve gerici tüm protokollere karşı mücadele edeceklerini söyleyen Özbay şunları kaydetti:
“Milli eğitimin MEB dışındaki yapılar ile çevrelenmesine göz yummayacak, mesleğimizin onuruna ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız.”