Basın dünyasının duayeniydi: Gazeteci Hıfzı Topuz hayatını kaybetti
Son dakika haberi... 25 Ocak 1923’te doğan gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 100 yaşında hayatını kaybetti. TGC'nin önceki Onur Kurulu başkanlarından olan Topuz, aynı zamanda TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibiydi.
cumhuriyet.com.trGazeteci-yazar, iletişim alanının duayeni Hıfzı Topuz yaşamını yitirdi. Topuz'un ölüm haberini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) duyurdu.
TGC'den yapılan açıklamada "Hıfzı Topuz’un ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz. TGC'nin önceki Onur Kurulu Başkanlarından, TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 26 Eylül 2023 Salı günü İstanbul’da hayatını kaybetti" ifadelerine yer verildi.
TGC: Hıfzı Topuz’un ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz
— TGC (@TGCTr) September 26, 2023
TGC'nin önceki Onur Kurulu Başkanlarından, TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi gazeteci-yazar Hıfzı Topuz 26 Eylül 2023 Salı günü İstanbul’da hayatını kaybetti. https://t.co/nhv0S4lzn2 pic.twitter.com/fPEg9h1Mx7
51 TANE KİTAP YAZDI
Usta isim, çeşitli konularda 51 kitap yazmıştı. Topuz ayrıca gazetemizde ve çeşitli dergilerde dizi ve inceleme yazıları yazdı.
Topuz, 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü aldı.
SOSYAL MEDYADAN VEDA ETTİLER
Topuz'un ölüm haberinin duyulmasının ardından; aralarında ünlü isimlerin, aydınların ve gazetecilerin de olduğu çok sayıda kişi duayen gazeteciye sosyal medyadan veda etti.
İşte sosyal medyada Hıfzı Topuz için yapılan paylaşımlardan bazıları...
Sevgili dostum, değerli gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz da aramızdan ayrıldı. Yüz yıllık bir çınardı, Cumhuriyet Çınarı!
— Emre Kongar (@emrkongar) September 26, 2023
Çok üzgünüm, çok. Yeri doldurulamayacak bir değerdi.
Hıfzı Topuz ustamız ayrıldı aramızdan… Birbirinden güzel kitapları için sonsuz saygı, sevgi ve minnet duygusuyla… pic.twitter.com/C32mtyfxbS
— Sunay Akın (@SunayAkin) September 26, 2023
GÜLE GÜLE HIFZI AĞABEY
— Zafer Arapkirli (@ZaferArapkirli) September 26, 2023
100 yıllık çınarımızı yitirdik.
Hıfzı Topuz (1923 - 2023) pic.twitter.com/AbBrSQtNXH
Cumhuriyet’in hafızası, aydını, entelektüeli, büyük usta Hıfzı Topuz’un aziz hatırasına saygıyla.
— ElfinTataroğlu (@ElfinTataroglu) September 26, 2023
Bıraktığı eserlerle hep yaşayacak.
Huzur içinde yatsın büyük usta. #HıfzıTopuz pic.twitter.com/AIyXGjcz1X
RSF’den Erol Önderoğlu: “Hayatını basın özgürlüğü adına gazetecileri yüreklendirmeye adayan ve önemli eserler kazandıran değerli gazeteci-yazar #HıfzıTopuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok önemli bir değeri yitirdik. Ailesinin ve basın topluluğumuzun başı sağ olsun”. pic.twitter.com/KcjJtzU7M2
— RSF Türkçe (@RSF_tr) September 26, 2023
Bilge insan HIFZI TOPUZ’u kaybettik.. Bilgeydi, 100 yaşındaydı evet ama daha Galatasaray Lisesi’nde başladı araştırmacılığı, gazeteciliği, aktivistliği, edebiyatçılığı, Unesco-B.M. uzmanlığı, tarihçiliği ve tanıklıkları.Hıfzı Abi’ye başvururduk. Güller içinde uyusun.. @nhvakfi pic.twitter.com/8NO7XWNdx8
— Nebil Özgentürk (@nebilozgenturk) September 26, 2023
“Eski İstanbullu” gazeteci, yazar, çok değerli kültür insanı Hıfzı Topuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
— Mahir Polat (@mhrpolat) September 26, 2023
Mekanı cennet olsun. Bu zor günlerinde İBB olarak ailesinin ve yakınlarının yanındayız. pic.twitter.com/caNFuC5C3M
Türk Basın tarihinin hafızası, iletişim çalışmaları ve araştırmaları ile gazetecilik mesleğine büyük katkı ve emek sunan Hıfzı Topuz'u kaybettiğimizi büyük bir üzüntüyle öğrendik.
— ÇGD (@cgdgenelmerkez) September 26, 2023
Ailesine, yakınlarına, basın camiasına, dostlarına başsağlığı diliyoruz. pic.twitter.com/TpvcXKEHFk
Hıfzı Topuz’u kaybettik. pic.twitter.com/0KSu4Xfky9
— behic ak (@behicak) September 26, 2023
Sürekli üreten büyük bir kütüphaneyi, Hıfzı Topuz’u kaybettik. Basın tarihini en gerçekçi biçimde yazan, Mithatpaşa’dan Sabahattin Ali’ye tarihi roman tadında bize sunan Topuz’un doyumsuz sohbetinden biz de pay almıştık. Işığın, yaşam sevincinin, Türkçenin başı sağ olsun! pic.twitter.com/gxLiVJPiCx
— Mustafa BALBAY (@mustafabalbay) September 26, 2023
“Direnmekten vazgeçmemek lazım, dimdik durmak lazım, kafa tutmasını bilmek lazım, tehlikeyi göze almak lazım.”
— Gökan Zeybek (@gokanzeybekCHP) September 26, 2023
Gazeteciliğin asırlık çınarı #HıfzıTopuz'u kaybettik. Haberciliği, onurlu mücadelesi ve bilgeliği gelecek kuşaklara ışık tutmaya devam edecektir.
Mekanı cennet olsun. pic.twitter.com/9r83tyXlRz
Cumhuriyetimizle yaşıt, Türk basınının 100 yıllık çınarı, gazeteci ve yazar #HıfzıTopuz'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
— Seyit Torun (@Seyit_TORUN) September 26, 2023
Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağolsun. pic.twitter.com/K7VRvUbNlK
Büyük aydınlanmacı,
— Ali Mahir Başarır (@alimahir) September 26, 2023
Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı bir Cumhuriyet değeri,
Türk basınının dev çınarı,
100 yaşında bir tarih…
Gazeteci ve yazar #HıfzıTopuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Mekanı cennet olsun.
Saygı ve rahmetle. pic.twitter.com/8kPR9ANF4w
Aydın, yazar, Türk basınının duayeni... ülke olarak çok önemli bir değerimizi yitirdik...
— Faik Öztrak (@faikoztrak) September 26, 2023
Hıfzı Topuz'a Allah'tan rahmet, basınımıza ve milletimize baş sağlığı diliyorum.
HIFZI TOPUZ KİMDİR?
1923 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi'nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı'nı yaptı.
Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi'nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan'da, Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da Kırsal basın projesini oluşturdu.
Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75). 1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu.
1997'de İzmir'de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998'de de İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenledi. Topuz çeşitli konularda 51 kitap yayımladı.
Başlıcaları ise şunlar:
Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Societe (Paris, 1974), Uluslararası iletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo- TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998). Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk'ü Anlattılar.