Avukat, müteahhidi 'Google Earth' ile çürüttü
Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana’da bulunan İhsan Bayram Sitesi’nin A ve B blokları ağır hasar alırken C blok ise kısa sürede yıkıldı. 82 kişinin yaşamını yitirdiği binada yakınlarını kaybeden avukat Nazan Akça Subaşı, yıkılan binanın müteahhidinin “C blok inşaatını 4. kattayken devraldım” iddiasını Google Earth uygulaması ile çürüttü.
Çağdaş BayraktarBir dönem C blokta oturan ve binada gelini ve yeğenlerini kaybeden Avukat Nazan Akça Subaşı, savcılık süreci başlamadan mahkeme aracılığıyla karot örneği aldırdı. Sonuçları savcılığa iletti. Beton yerine kum ve taş çıkan binanın müteahhidi kendisini “C blok inşaatını 4. kattayken devraldım” sözleriyle savundu. Bunun üzerine Subaşı, geriye dönük Google Earth görüntülerinden apartmanın C blok inşaatına iddia edilen dönemde başlanmadığını ortaya çıkardı.
Cumhuriyet’e konuşan Subaşı, karot işleminde kullanılacak sağlam örnek bulunamadığı için testin bile saatlerce yapılamadığına dikkat çekerken, “Örnek için elimize hangi parçayı alsak teste sokamadan dağılıyordu. 1997 yılında iskânı alınan bina için 2010 yılına kadar ruhsat yenileme başvurusu yapılmış. Buna rağmen bina hem 1975, hem 1998, hem 2007 yönetmeliği dikkate alınmadan yapılmış” dedi.
C blokun yıkılmasında müteahhidin arsa sahibine en çok daire verdiği blok olmasının payı olduğuna değinen Subaşı, şunları söyledi:
“C blokta arsa sahibine 22 daire veren müteahhitin en özensiz davrandığı bina bu blok olmuş. Deprem bölgesinde adeta kumdan ev yapmak, “Taksirle adam öldürme” değil “Kasten adam öldürme” suçunun işlenmesidir. Belediyesinden müteahhitine kadar tüm sorumlular, 82 kişi için ayrı ayrı müebbet suçundan yargılanmalılar. Yapı denetimini de bizzat devletin bağımsız ekipleri yapmalı ve gerekirse bu konuda yasada değişiklik yaparak bu işlemlerde rüşvet suçuna ağır yaptırım uygulanmalı. Caydırıcılık yaratılmalı. Öyle ki kimse bu işlere girmeye yeltenememeli. Sürecin takipçisi olacağız”